Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la deschiderea universitar la „Babeș-Bolyai”, că realitatea din ultimii ani ne-a arătat că "nici vorbă de viziune din partea guvernanților ori preocupare pentru excelență în educație".

În cadrul discursului său, Klaus Iohannis a mai spus că "singura constantă a fost perindarea pe funcția de ministru a unor persoane fără nicio vocație și fără nicio preocupare de a înțelege, darămite de a rezolva problemele sistemice din învățământ, iar cu miniștri mediocri nu obții decât rezultate mediocre".

"Educația din România ar trebui să cultive talente și să formeze valori. Din păcate, nu aceasta este regula, ci excepția pe care o întâlnim doar în anumite centre de învățământ, ca aici. În plus, la noi, tinerilor nu li se oferă încă suficiente oportunități pentru a-și construi cariere de succes în țară", a mai adăugat șeful statului.

Iohannis le-a mai transmis studenților că, în ultimii ani, tinerii s-au aflat în fruntea unei "veritabile revoluții a participării civice", iar la ultimele alegeri "au distrus mitul tânărului apatic și pasiv, care nu iese la vot".