Președintele Klaus Iohannis va susține miercuri intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU care se desfășoară la New York.

Potrivit Administrației Prezidențiale, în discursul din plenul Adunării Generale, președintele Klaus Iohannis va pune accent pe importanța unei ordini internaționale bazate pe principii și reguli, pe statul de drept la nivel internațional, pe nevoia întăririi ONU și adaptării sale la provocările actuale și va sublinia necesitatea unui răspuns eficient pentru principalele provocări la adresa păcii și securității internaționale și din regiunea noastră.

În aceeași zi, se vor adresa Adunării Generale a ONU oficiali din Ecuador, Argentina, Congo, Chile, Letonia, Timorul de Est, Namibia, Muntenegru, Malawi, Madagascar, Zimbabwe, Swaziland, Libia, Nauru, Myanmar, Italia, Kuwait, Norvegia și Fiji, transmite Agerpres.

Miercuri dimineața, șeful statului se va întâlni cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

După aceste evenimente, președintele Iohannis va susține intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Joi, președintele Iohannis va merge la Philadelphia unde va vizita Liberty Bell și complexul Independence Hall și se va întâlni cu comunitatea de români din zonă.

Klaus Iohannis se află începând de duminică la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. Marți, el a participat la recepția de întâmpinare oferită de secretarul general al ONU în onoarea șefilor de delegații, la deschiderea segmentului la nivel înalt al UNGA 72, în cadrul căruia președintele SUA, Donald Trump, a susținut un discurs.

Tot marți, Iohannis s-a întâlnit cu președintele Adunării Generale a ONU, Miroslav Lajcak, pe care l-a asigurat de sprijinul României pentru eforturile de reformare a organizației.

„Șeful statului a reconfirmat angajamentul ferm al României pentru realizarea obiectivelor președintelui Adunării Generale, care coincid cu interesele țării noastre: promovarea demersurilor de prevenire a conflictelor - foarte importantă pentru asigurarea păcii și securității internaționale; problematica migrației, președintele Klaus Iohannis asigurându-l pe înaltul oficial ONU de sprijinul României pentru negocierea Compactului Global al ONU pentru Migrație și eforturile de reformă a ONU, pentru a răspunde mai bine și mai eficient provocărilor relațiilor internaționale contemporane”, se arată înt-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Iohannis a avut marți, în marja Adunării Generale, întâlniri cu omologii săi din Estonia, Kersti Kaljulaid, din Egipt, Abdel Fattah El Sisi, și din Serbia, Aleksandar Vucic, dar și cu alți oficiali. Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului a discutat teme curente ale agendei europene cu Donald Tusk și a avut o întâlnire cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care urmează să vină în România în luna octombrie, pentru convorbiri cu autoritățile române și participarea la Adunarea Parlamentară NATO.