Președintele Klaus Iohannis a afirmat, când a ajuns la summitul UE de la Malta, că situația din România este una "foarte complicată" și că "sute de mii de români sunt în stradă", dar el are încredere în ei și crede în România.

Președintele s-a declarat "foarte îngrijorat" de ceea ce se întâmplă în România.

"Situația din România este destul de complicată și am sute de mii de români de-ai mei în stradă, trebuie să găsim o soluție la această problemă și cred că vom găsi una. Statul de drept trebuie să primeze, valorile europene trebuie să primeze și asta este ceea ce cred că se va întâmpla. Am încredere în ei. Cred în România", a spus șeful statului.

Iohannis a mai afirmat că investitorii din România "nu sunt amenințați".

Investițiile nu sunt afectate. Situația economică este în continuare foarte bună și cred că va rămâne așa. Așa că nu există probleme pentru investitori. Aceasta este o problemă de principiu pentru populație și pentru politicieni

Iohannis vrea să discute și cu Parlamentul

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că vrea să adreseze un mesaj în plenul reunit al Parlamentului, marți, la ora 12.00, pe tema modificărilor Guvernului la legislația penală și a evenimentelor generate de acestea. Șeful statului a trimis deja, vineri, o scrisoare în acest sens președinților Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea."Doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislației penale, precum și la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în ședința reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Vă rog să primiți asigurarea întregii mele considerații", se arată în scrisoare.

Tot marți este programat să aibă loc și votul asupra Legii bugetului de stat pe 2017.

Președintele Klaus Iohannis participă vineri, la Valletta, în Republica Malta, la reuniunea informală a Consiliului European.

Principalele teme de pe agendă vizează dimensiunea externă a migrației și pregătirea întâlnirii liderilor Uniunii Europene, care va avea loc la Roma, în luna martie.

"Este un summit important. Așteptările sunt ridicate. Trebuie să găsim o cale bună pentru Europa și un drum bun spre (summitul de la) Roma", a declarat Iohannis la reuniunea Consiliului European din La Valletta.

Liderii UE vor discuta și noua politică a Washingtonului. Acesta este primul summit UE după învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.