Președintele Klaus Iohannis a susținut joi, la Bruxelles, în cadrul Summitului Energiei Nucleare, că România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă.

"Agenția Internațională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creșterii dezvoltării noastre sociale și economice. Cooperarea României cu Agenția va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil și mai sigur din punct de vedere energetic. România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă și prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii și alți parteneri cheie. Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare, în formarea forței de muncă specializate, și un hub al lanțului de aprovizionare pentru producția de energie nucleară", a spus Iohannis în discursul său.

El a adăugat că, în dezvoltarea programului național de energie nucleară, România este dedicată siguranței publicului și mediului, operării instalațiilor în condiții de siguranță și respectării depline a cerințelor de neproliferare asumate.

Iohannis speră Summitul să consolideze angajamentul față de expansiunea energiei nucleare în mixul energetic din Uniune Europeană și în cel global.

"Acest angajament este esențial pentru deblocarea investițiilor în timp util, pentru consolidarea lanțurilor de aprovizionare și pentru formarea următoarei generații de specialiști în energie nucleară. Salut pașii recenți efectuați în acest sens de către Comisia Europeană, cum ar fi Alianța Industrială Europeană pentru Reactoarele Modulari Mici. Trebuie să ne asigurăm că ambițiile noastre în domeniul energiei nucleare beneficiază de un sprijin financiar adecvat, luând în considerare și rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării. Combinarea finanțării publice și private este esențială în crearea unui model de afaceri, ușor de replicat, pentru implementarea accelerată a energiei nucleare. Trebuie să ne extindem investițiile în cercetare, proiecte demonstrative și dezvoltarea de noi materiale și tehnologii nucleare", a mai explicat șeful statului.

În finalul alocuțiunii, el a făcut un apel la "acțiune unitară care să valorifice potențialul masiv al energiei nucleare de a ne îndrepta spre un viitor cu emisii zero și sigur din punct de vedere energetic".