Jurnaliștii de la Recorder au vrut să afle de la președintele Klaus Iohannis ce le răspunde acesta celor 40.000 de români care i-au cerut în scris să desecretizeze costurile de călătorie cu avioane private.

Iohannis a fost așteptat zilele trecute să plece de la un eveniment, iar singurele lui reacții la întrebare au fost un simplu "Mulțumesc!" și un semn din mână.

Iohannis a făcut nu mai puțin de trei turnee prin lume în 2023 și s-a plimbat prin Europa doar cu avioane de lux. Deși totul este plătit din bani publici, din ordinul său sumele cheltuite au fost secretizate.

Jurnalista Recorder Anca Simina a anunțat în luna mai că a dat în judecată Administrația Prezidențială „cerând instanței să oblige statul la transparență”, după repetate solicitări pentru  a afla care sunt costurile legate de închirierea aeronavelor cu care președintele Klaus Iohannis se deplasează în vizitele externe, încercări la care răspunsul a fost același și anume că informațiile sunt clasificate. Recorder arăta la acel moment că a cerut reprezentanților șefului statului să transmită informații legate de o deplasare făcută de Klaus Iohannis în 2015, la scurt timp de la preluarea mandatului, iar răspunsul a fost de asemenea că această informație nu este una publică, deși în urmă cu opt ani toate datele legate de cheltuielile de transport cu avionul fuseseră făcute publice de către Administrația Prezidențială, tot la cererea jurnaliștilor.

Administrația Prezidențială a transmis, într-un răspuns oficial la solicitarea News.ro referitoare la costurile turneului oficial efectuat de șeful statului, recent, în Africa, că detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe, pe destinații, perioade și categorii, nu este posibilă, întrucât această operațiune poate genera situații de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate.

În ceea ce privește cheltuielile cu cazarea în turneu, Administrația Prezidențială a transmis că acestea sunt disponibile prin intermediul cadrului de transparență în materie de execuție bugetară. Singura informație la care Biroul de Presă a răspuns a fost cea legată de componența delegației oficiale a președintelui Klaus Iohannis. Aceasta în pofida faptului că solicitarea a fost adresată după ce Klaus Iohannis a spus, în timpul vizitei în Capul Verde, că va instrui Biroul de presă să dea o informare despre costurile turneului în Africa.