Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la finalul unei întâlniri la Suceava cu aleșii locali, că Ordonanța de Urgență a Guvernului Grindeanu privind numirea conducerii ANCOM îl îngrijorează pentru că seamănă izbitor cu OUG 13.

Șeful statului consideră că Guvernul Grindeanu nu a înțeles, nici până acum, care este rolul lui și a criticat faptul că a folosit aceeași strategie ca atunci când a adoptat Ordonanța de Urgență 13, printr-o lipsă totală de transparență.

„Mă îngrijorează speța ANCOM care seamănă izbitor cu speța Ordonanței 13. Acest Guvern, din păcate, încă nu a înțeles foarte bine care este rolul lui în arhitectura constituțională. Nu legalitatea a fost problema și la această ordonanță cu ANCOM, ci oportunitatea, lipsa totală de transparență în decizie și felul în care s-a pus problema”, a spus Iohannis.

Președintele a subliniat faptul că, chiar dacă Executivul are puterea de a face „aproape orice”, asta nu înseamnă că și trebuie să facă.

„În România, Guvernul are o putere foarte mare. Arhitectura statului este de așa fel încât Guvernul poate să facă aproape orice, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă orice. Guvernul trebuie să guverneze, să ia decizii care sunt bune pentru dezvoltarea României, pentru apărarea României, pentru, în general, întărirea și stabilizarea dezvoltării (...)”, a afirmat Iohannis.

„Este nevoie de transparență. Este nevoie să adopte decizii oportune.”

Guvernul Grindeanu a modificat, joi, prin Ordonanță de Urgență procedura de numire a președintelui ANCOM, astfel încât președintele Iohannis să nu mai aibă niciun cuvânt de spus. Daca anterior numirea președintelui ANCOM se făcea de către Președintele României, la propunerea Guvernului, acum, prin OUG-ul adoptat joi, numirea președintelui și a vicepreședintilor ANCOM se va face pe baza propunerii Guvernului de către cele două camere ale Parlamentului reunite în ședință comună, cu votul majorității deputașilor și senatorilor prezenți.

„În prezent, funcția de președinte și cele două funcții de vicepreședinte ale ANCOM sunt vacante. Măsura este justificată de necesitatea corelării statutului juridic al ANCOM, de autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, aflată sub control parlamentar și modalitatea de numire a conducerii acestei autorități”, a argumentat Guvernul.

„Trebuia numita o noua conducere. ANCOM este o institutie care functioneaza in subordinea Parlamentului. Este absolut firesc ca Parlamentul sa fie cel care decide final asupra conducerii acestei institutii”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, adăugând că, cum nu mai există președinte, nu mai există nici drept de semnatură și este nevoie de ea. 

Șeful statului consideră, însă, că măsura „nu a fost nici urgentă, nici importantă, iar premierul Grindeanu putea să vină cu o propunere pentru președintele ANCOM, și problema se rezolva cam în cinci minute”.

„Probabil, această coaliție care este la putere acum a vrut să-mi arate că ei fac jocul. Da, asta am știut și înainte, majoritatea parlamentară face jocul. Cred că e nevoie să repet ce am mai spus și ultima dată când am fost în Parlament: Guvernați, dar nu oricum, ci bine pentru România și pentru români”, a transmis președintele.

De altfel, și purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, imediat după adoptarea OUG pentru modificarea procedurii de numire a conducerii ANCOM că acesta reprezintă un alt semnal îngrijorător privind modul netransparent în care acționează Guvernul.
 
„Daca Guvernul și-ar fi dorit să rezolve această situație printr-o formulă urgentă, avea și instrumentele, avea și timpul la dispoziție, pentru că, până la urmă, această instituție nu are conducerea de ceva luni, deci există posibilitatea că situația să fie rezolvată prin folosirea legislației în vigoare, prin simplul fapt al numirii altor persoane pentru locurile vacanțe. Recurgerea la ordonanța de urgență, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară, se constituie într-un alt semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acționează Guvernul”, a spus Dobrovolschi.

Președintele Iohannis le-a transmis social-democraților, miercuri, și un mesaj direct.

„Dacă acum, PSD, fiindcă a ajuns la putere, vrea să schimbe toate legile în care apare președintele doar ca să arate că este la putere, nu mi se pare demersul nici cel mai urgent, nici cel mai important, dar nici cel mai oportun”.

Ordonanța de Urgență care modifică modalitatea de numire a președintelui și vicepreședintilor ANCOM a fost publicată marți în Monitorul Oficial.