Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, că Marea Neagă "rămâne o sursă importantă de instabilitate".

"Dezvoltarea și securitatea sunt interconectate. Cu toate acestea, abordarea bazată pe legătura dintre securitate-dezvoltare poate să nu fie suficientă pentru a răspunde provocărilor de securitate, deoarece acestea pot avea origini care nu se limitează la dimensiunea de dezvoltare. Din păcate, continuăm să asistăm, în regiunea noastră, la acțiuni deliberate care vizează subminarea securității. Centura de conflicte nerezolvate din jurul Mării Negre – care are importanță strategică pentru securitatea transatlantică – rămâne o sursă importantă de instabilitate, afectând cooperarea regională și securitatea internațională în ansamblul său", a susținut Klaus Iohannis.

Șeful statului a arătat că "prezența militară pe teritoriile altor țări, fără consimțământul acestora, militarizarea, gesturi agresive, amenințări de utilizare a forței și folosirea tacticilor hibride pentru a submina stabilitatea internă reprezintă dezvoltări îngrijorătoare și trebuie respinse de noi toți".

Președintele a mai spus că cea de-a 75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite de anul viitor este o oportunitate ca Organizația să își intensifice eforturile de punere în aplicare a pachetului ambițios de reformă al Secretarului General al ONU, de a moderniza Organizația și de a ne asigura că va produce rezultate pentru toți.