Președintele Klaus Iohannis a susținut joi o alocuțiune cu ocazia participării la ceremonia organizată de „Ziua Eroilor” la „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol I din București.

În alocuțiunea sa, președintele a adus un omagiu militarilor căzuți la datorie, dar și personalului medical care și-a pierdut viața în lupta cu pandemie.

"Prin devotamentul și jertfa lor neprețuită au fost apărate integritatea și libertatea țării și s-a afirmat demnitatea națională a României. Eroii neamului nostru au fost și continuă să fie adevărate simboluri ale abnegației, ale curajului și ale simțului datoriei. Lăsând în urma lor lecția dăruirii de sine pentru idealul de a servi patria, ei constituie modele demne de urmat pentru tinerele generații și cele viitoare. Cea mai de preț moștenire este exemplul lor de credință în idealurile naționale, de tărie și patriotism. Valorile și principiile care le-au călăuzit destinul ne rămân și nouă repere de responsabilitate pentru a lăsa urmașilor noștri o Românie dezvoltată, ai cărei cetățeni trăiesc în unitate, prosperitate și solidaritate, o țară demnă și pe deplin integrată în comunitatea statelor libere și democratice", a spus Klaus Iohannis.

"Ne exprimăm, totodată, adânca recunoștință și prețuire față de personalul medical care și-a pierdut viața în această teribilă pandemie de COVID-19, îndeplinindu-și profesia cu devotament față de români, a adăugat șeful statului.

El a mai spus că avem astăzi o Armată modernă, capabilă să își îndeplinească misiunile conform angajamentelor pe care ni le-am asumat, alături de aliații din cadrul NATO și împreună cu statele europene, pentru implementarea Politicii de Securitate și Apărare Comune a Uniunii.

"România este în prezent un veritabil furnizor de securitate în regiunea Mării Negre, un aliat și un partener credibil și puternic în NATO și în Uniunea Europeană, precum și în relația cu partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii. Aducem astăzi un omagiu și militarilor români căzuți la datorie în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, precum și în misiunile derulate sub egida organizațiilor internaționale la care România este parte. Ei au luptat pentru a apăra interesele țării noastre, demonstrând fermitatea angajamentelor României față de aliații și partenerii săi externi și față de valorile democrației", a mai continuat președintele.