Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, la Palatul Parlamentului, o alocuțiune în deschiderea reuniunii ministeriale de externe NATO de la București că deciziile adoptate la Summitul NATO de la Madrid trebuie implementate.

"De la momentul aderării la NATO, România a fost un aliat responsabil și activ, devotat principiilor Alianței. Am fost un contribuitor implicat în  misiunile și operațiunile NATO, precum și un promotor și furnizor neclintit de securitate și stabilitate în regiunea noastră, și nu numai. România este mândră să găzduiască, pentru a doua oară, un eveniment NATO la nivel înalt, după Summitul din 2008. Aceasta este prima reuniune ministerială de externe pe care o găzduim și prima întrunire NATO găzduită de un stat aliat de pe Flancul Estic după declanșarea războiului împotriva Ucrainei", a spus Iohannis îndebutul alocuțiunii.

El a mai afirmat că agenda acestei reuniuni abordează cele mai urgente și mai relevante subiecte actuale pentru NATO și pentru securitatea noastră.

"Într-adevăr, în ultimele nouă luni, războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei a avut implicații profunde pentru securitatea europeană și euroatlantică, provocând suferințe imense poporului ucrainean, afectând economiile statelor și cauzând o criză alimentară și energetică globală. Drept răspuns, Alianța noastră și aliații au adoptat o poziție fermă și unitară. De asemenea, am adoptat decizii istorice pentru consolidarea, fără precedent, a descurajării și apărării noastre, pentru a ajuta Ucraina să se apere și pentru a-i sprijini pe partenerii noștri cei mai vulnerabili să își crească reziliența", a subliniat președintele României.

În acest context, Iohannis a declarat că apreciază faptul că Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina au fost invitate să ni se alăture în cadrul unei sesiuni a acestei reuniuni ministeriale, iar ministru ucrainean de Externe va participa, de asemenea, la reuniune.

"Doresc să subliniez că este pentru prima dată când Republica Moldova participă la o reuniune ministerială a NATO și suntem bucuroși că această premieră are loc la București. Întrucât ne pregătim pentru Summitul NATO din 2023, din Lituania, în perioada imediat următoare ne revine responsabilitatea comună de a implementa integral deciziile adoptate la Madrid, cât mai curând posibil, în special pe cele care privesc postura de pe Flancul Estic, inclusiv de la Marea Neagră. Cu această ocazie, doresc să transmit profunda recunoștință a României către toți aliații care au decis dislocarea de trupe pe teritoriul nostru", a compeltat Klaus Iohannis.

Tot el a punctat că Marea Neagră are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică – așa cum este deja prevăzut în Noul Concept Strategic și trebuie continuată monitorizarea cu atenție a evoluțiilor și să se promoveze "o abordare și mai strategică în regiune".

"În același timp, România rămâne un susținător puternic al Politicii Ușilor Deschise. Suntem încrezători că Finlanda și Suedia, aflate astăzi ca invitate la masa noastră, vor deveni membre în curând. Totodată, credem că ușa NATO trebuie să rămână deschisă în viitor și altor parteneri, inclusiv Ucraina și Georgia, așa cum a fost decis la Summitul de la București, în 2008, chiar în această clădire", a conchis el.