Președintele Klaus Iohannis nu vede o problemă ca România să reducă din consumul de gaze la iarnă și nici nu ia în calcul să abandoneze Republica Moldova în acest context.

"Este evident că ne vom confrunta cu o iarnă complicată, în condițiile în care gazul livrat de Rusia devine tot mai puțin, gazul pe piața internațională devine tot mai scump. Abordarea europeană de a face economii voluntare de 15% este una corectă. Noi trebuie să căutăm surse alternative, să investim în resurse regenerabile, în același timp este foarte înțelep să economisim acolo unde se poate", a reacționat Klaus Iohannis.

Acesta a subliniat că "economia trebuie făcută cu cap" și să nu ne imaginăm că se dorește ca "cineva să stea pe frig".

Președintele a precizat că la noi s-a făcut o analiză și Ministerul Energiei a ajuns la concluzia că România poate face o economie de 15%.

"Nu vorbim de o reducere a consumului cu 15% față de ce avem acum, ci o reducere cu 15% față de media ultimilor ani și calculele noastre ne arată că așa ceva este posibil fără să obligăm pe cineva să stea pe frig sau să închidem sectoare întregi ale industriei românești", a explicat acesta.

Întrebat cum va ajuta România Republica Moldova în acest context, Iohannis a spus că știe în ce situație "extrem de dificilă" se află vecinii noștri, iar zilele acestea se va discuta la Guvern pentru a se găsi "soluția cea mai bună".

Klaus Iohannis a precizat că a discutat vineri cu Maia Sandu, aflată în vizită la București, despre faptul că trebuie luate în calcul mai multe variante și scenarii și să existe planuri concrete.

"Un lucru este cert: nu vom abandona Republica Moldova și vom găsi soluții pentru oricare dintre variantele care pot apărea. Pentru variantele bune este simplu, pentru variantele foarte grele este complicat, dar nu vom abandona Moldova", a conchis președintele României.