SchengenIohannis: Negocierile pe Schengen, complicate pentru că "suntem tratați la pachet cu Bulgaria"

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară, înaintea participării la Summitul UE-Balcanii de Vest, că noi suntem tratați momentan la pachet cu Bulgaria în ceea ce privește aderarea la Schengen, iar acest lucru "complică negocierile".
"Nu există pericol ca Ungaria să pună bețe în roate României. Aceste chestiuni au fost discutate și nu avem semnale nici de la alte state că s-ar opune unei intrări în Schengen din partea României. Este, pe de altă parte, cunoscut faptul că noi suntem tratați momentan, așa este procedura, la pachet cu Bulgaria și acest lucru complică negocierile, fiindcă ele sigur se vor purta cel puțin în trei sau în patru, dar în foarte puține situații negocierile se vor purta în bilateral, cum se spune direct. Deci, încă un punct complicat. Totuși, pentru România avem asigurări din partea tuturor, în afară de Austria, care încă mai are anumite chestiuni care trebuie clarificate în negocieri care vor dura", a spus Iohannis, întrebat cât de securizată este susținerea României din partea celorlalte state membre și dacă Ungaria ar putea să ne pună bețe în roate.
Șeful statului a fost întrebat și ce s-ar putea face în următoarele săptămâni pentru a avea până la urmă un "fum alb" în privința aderării noastre la Schengen.
"Dosarul Schengen este un dosar european care nu a mers așa cum a trebuit. În cazul nostru, anul trecut, cam tot la începutul iernii, Austria a refuzat să acorde un vot pozitiv pentru intrarea României în Schengen. De atunci, toată lumea negociază pe absolut toate palierele. În ultima vreme a apărut o oarecare flexibilizare a poziției austriece, însă vreau să fiu foarte sincer, aici mai este cale lungă și este nevoie de multe negocieri și multe discuții. Aici intervin sigur ministerele - Externele, Internele - și Reprezentanța noastră din Bruxelles, care s-a implicat exemplar în toate discuțiile. Dar nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România. Este nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare", a răspuns Iohannis.
Ce spunea Iohannis în decembrie 2022:
"Votul olandez are două soluții: fie Olanda își schimbă opțiunea și spune
Despre faptul că ministrul de Interne român de atunci, Lucian Bode, a lansat acest scenariu al "decuplării" înainte de Consiliul JAI, Klaus Iohannis a afirmat că ceea ce a prezentat la Bruxelles Lucian Bode a fost pregătit cu echipa Administrației Prezidențiale și nu se vorbea de decuplare, ci de decalare.
"România să intre prima și Bulgaria ulterior, dar votul să fie comun, termenele de intrare efective și condițiile de verificare să fie adaptate la fiecare țară", a replicat președintele.
Comentarii