Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri dacă mai e oportună organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, ori ar trebui organizate la termen, în luna noiembrie.

"În conformitate cu legislația în vigoare, ele pot avea loc în septembrie, în octombrie sau noiembrie. Atât! Dacă se vrea altceva, trebuie schimbată legislația și cred că este prea târziu. Nu contează, după părerea mea, dacă au loc în septembrie, în octombrie sau noiembrie, ceea ce contează este opinia românilor. Este foarte important pentru mine să subliniez că președintele României trebuie să fii ales de români, nu de partide, de aceea avem vot direct și de aceea cred că este important ca românii să se informeze și să se intereseze indiferent dacă în timpul campaniei se află la munte, la mare la birou sau în orice altă parte" a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că este clar că "pentru următorii cinci ani aceste alegeri sunt cele mai importante".

"Se discută mult în jurul a câtă putere are sau nu are președintele. Eu pot să vă spun că are suficientă putere pentru a face din alegerile prezidențiale miza principală a alegerilor din acest an. La fel de importante sunt și parlamentarele, și localele, și europarlamentarele, dar știm că pentru români miza este alegerea președintelui și cred că este bine așa. De aceea nu vreau să spun când să aibă loc sau cine ar trebui să candideze, asta se stabilește de partide. Pot fi și independenți, dar românii trebuie să conștientizeze importanța acestor alegeri pentru România și să meargă la vot. Asta mă preocupă pe mine cel mai mult", a conchis Iohannis.

+++

Tot miercuri Coaliția PSD-PNL se reunește în ședință pentru a debloca noul impas în care se află: PSD vrea alegeri în septembrie, PNL - în decembrie. Până acum, un lucru este cert, și anume că cele două formațiuni vor avea candidați separați pentru fotoliul prezidențial.