Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a luat notă cu ”oarece nemulțumire” de anunțul CE privind cotele obligatorii de refugiați, precizând că mandatul României la Consiliul JAI va fi că nu va accepta această propunere.

"Am luat act cu oarece nemulțumire de anunțul Comisiei Europene", a declarat, joi, președintele Klaus Iohannis, relatează Mediafax.

Șeful statului a precizat că a discutat joi cu ministrul de interne, Gabriel Oprea, care va participa la JAI din 14 septembrie, iar "mandatul lui este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii".

Iohannis a mai spus că decizia CE nu va duce la rezolvarea situației.

"Nu considerăm că este oportun să vorbim despre cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, contabilicește, aș putea spune, fără a consulta statele membre", a mai spus Iohannis.


Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat, miercuri, în Parlamentul European că dorește să impună cote obligatorii de relocare a refugiaților din Europa ajungând la un total de 160.000 de persoane.

România ar urma să primească 6.351 de refugiați, potrivit propunerilor CE.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta au precizat, în mai multe rânduri, că România poate primi 1.785 de refugiați.