Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu este de acord ca România să rămână fără sistem de apărare anti-rachetă și că încă nu s-a luat o decizie în ceea ce privește bateria Patriot pentru Ucraina.

„Nu vorbim de o remorcă cu trei aparate, sunt instalații foarte complicate. Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă”, a declarat președintele Iohannis.

Președintele nu a precizat când va avea loc ședința CSAT cu privire la trimiterea singurului sistem Patriot funcțional Ucrainei.

„Nu comentez această chestiune și nu cred că are ce căuta în spațiul public general. Trebuie discutat cu specialiștii din armată, decis în CSAT și în final comunicat rezultatul”, a adăugat Iohannis. „Nu există un orizont de timp pentru luarea acestei decizii”.

Întrebat de jurnaliști dacă escaladarea conflictului din Ucraina ar putea fi o amenințare directă la securitatea țării, președintele Iohannis susține că „nu există nicio amenințare directă pentru că România este o țară sigură”. 

El a exclus din nou trimiterea de soldați în Ucraina.

Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, beneficiul pe care România îl are ca membru NATO, „trebuie să conștientizăm valoarea apartenenței noastre la NATO. Nu suntem singuri, suntem împreună cu aliații”.