Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că nu crede că acordul la care s-a ajuns la nivelul Uniunii Europene în privința migrației va schimba poziția Austriei legată de aderarea noastră la Schengen și a transmis că e nevoie de mai multe negocieri.

"S-a scurs multă cerneală în ultimele zile pe acest pact pe migrație. Sincer, progresul obținut, după părerea mea, este destul de modest, dar este un progres. Față de nimic ce am avut până acum, pentru că de ani de zile se negociază și pozițiile statelor au fost foarte diferite, nu s-a putut ajunge la nimic, acum avem o bază, mai degrabă tehnică, iar ceea ce s-a discutat foarte mult în ultimele zile, anumite puncte au fost negocieri intense, tratează aspecte pe care nu le-aș numi majore. Nu cred că acest pas care s-a făcut pe așa-numitul pact pe migrație va schimba poziția Austriei (față de extinderea Schengen - n.r.)", a declarat Klaus Iohannis în marja participării la Summitul Comunității Politice Europene care are loc la Granada, Spania.

El a adăugat că "este nevoie de mai multe negocieri" și speră ca ele "să se facă și să dea roade".

Întrebat dacă va avea discuții cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, Iohannis a răspuns că "este posibil să avem o discuție complet informală, dar până acum nu am avut-o".

Discuțiile despre pactul european privind migrația și azilul au înregistrat unele progrese joi, la reuniunea miniștrilor de Interne din Uniunea Europeană, după ce Germania a dat undă verde unuia dintre textele esențiale, dar ajungerea la un acord final între statele membre continuă să fie o provocare majoră, în special ca urmare a obiecțiilor exprimate de Italia, relatează Agerpres.

Subiectul care a suscitat cele mai multe controverse este un mecanism de criză menit să contribuie la o reacție europeană rapidă și coerentă în cazul unui aflux masiv de migranți într-o țară a Uniunii Europene, așa cum a fost cazul în timpul crizei din 2015-2016.

Germania, care până acum a refuzat să susțină textul, invocând motive umanitare, a fost de acord cu propunerea în cursul reuniunii de la Bruxelles.

La finalul întâlnirii, ministrul de Interne spaniol, Fernando Grande-Marlaska Gomez, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE, a constatat că textul de compromis este susținut de o ''largă majoritate'' a statelor membre UE.