Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, în timpul unei vizite în județul Constanța, că nu există nicio gaură în buget și a dat asigurări ferme că nu se vor tăia salarii și nici nu se vor face concedieri în rândul bugetarilor.

"Este, într-adevăr, o discuție în spațiul public, care, după părerea mea, a luat-o într-o direcție complet greșită și o să vă spun ce cred că se poate face. Situația economică în România este bună. Avem creștere economică, avem dezvoltare, cu toate că suntem în mjjlocul mai multor crize generate în principal de război. În același timp, România dispune de oportunități imense de a obține bani europeni. Acum ceva vreme, când s-au negociat fondurile europene și PNRR, am negociat cu echipa la Bruxelles patru zile și patru nopți și am obținut atunci 80 de miliarde euro. Este o oportunitate imensă și treaba Guvernului este clar să creeze cadrul pentru ca acești bani să fie atrași în folosul firmelor românești și românilor. Aste trebuie să facă Guvernul", a spus Iohannis.

El a adăugat că "se pare că, atunci când s-a construit bugetul pe 2023, a existat o supraevaluare a capacităților de colectare".

"Guvernul a crezut că ce de la ANAF vor aduna mai mulți bani. Lucrua care nu s-a întâmplat chiar așa, însă nu există nici o gaură, nu există nici o perspectivă tristă. Lucrurile trebuie corectat și pe partea de cheltuieli, iar Fiscul să se miște mai bine. Asta înseamnă că, la anumite capitole, banii trebuie folosiți mai judicios", a adăugat el.

Klaus Iohannis a declarat și că "nu este nevoie de tăieri", iar "atâta vreme cât voi avea un cuvânt de spus, și cred că voi mai avea, nu vor exista tăieri de salarii. Repet, nu vor exista tăieri de salarii".

Iohannis a precizat că el și Coaliția PNL-PSD nu vor să bage România într-un "scenariu de austeritate" pentru că s-a dovedit la criza bancară din 2008-2010 că austeritatea nu este o soluție. "Sper să rețină toți politicienii și cvasi-politicienii: austeritatea nu este o soluție".

"În consecință, nu vor exista tăieri de salarii. Eu nu îmi doresc ca prin dezvoltarea României și atragerea fondurilor UE românii să o ducă mai rău, pentru că este o absurditate. Eu vreau ca românii să o ducă mai bine. Oricine în spațiul public spune altceva este în eroare. Repet, nu vor exista tăieri de salarii, nu există astfel de concept la nivelul meu, nici la nivelul Coaliției și vreau să fie bine înțelese aceste lucruri, mai ales în pragul de sărbători. Ultimul lucru pe care mi-l doresc acum este să-și facă românii griji că li se taie salariile sau că vor fi dați afara. Nu vor fi dați afara, nu li se taie salariile", a continuat președintele.

Întrebat ce reduceri de cheltuieli va face Administrația Prezidențială dacă nu se pune problema de concedieri și reduceri de salarii, președintele a spus că instituția "se va încadra în prevederile legale aprobate prin legea bugetului".

"Sunt complet împotriva unor tăieri alandala. Sunt de mult în politică și am văzut tot felul de măsuri alandala, cu tăieri de salarii, pe cheltuieli curente, toate prost gândite. Eu îmi doresc și le-am spus celor din Coaliție, un plan judicios, cu cap. Tăiem de unde se poate, fără a pune ceva în dificultate. Să nu vă așteptați să salut sau să agreez tăieri făcute din pix din biroul unui ministru", a mai replicat președintele României.

"O să am grijă să nu ajungem la o țopăială bugetară", a mai spus el, legat de acuzațiile pe care le aducea în anii trecuți guvernării PSD.

Totuși, dacă se mai continuă discuțiile despre tăieri și oameni dați afară, președintele consideră că se poate ajunge la o "țopăială fiscală".

Referitor la cheltuielile cu deplasările făcute de Președinție, Klaus Iohannis a spus că nu sunt publice pentru că "așa este legea".