Klaus Iohannis nu crede că există un conflict instituțional între președinte și guvern, precizând că legea spune ”expres” dacă șeful statului poate să fie sau nu de acord cu propunerea de revocare a procurorului-șef al DNA.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că legislația în vigoare a fost ”respectată 100%” în cazul deciziei sale privind propunerea ministrului Justiției de revocare a procurorului-șef al DNA.

”După cum cu toții cunoaștem, legea lasă la latitudinea președintelui dacă acceptă sau nu acceptă această propunere de revocare. Deci nu există niciun temei (pentru sesizarea CCR - n.r). Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau unei instituții să ne aflăm în fața unui conflict constituțional. Nici vorbă de așa ceva”, a afirmat șeful statului.

Iohannis a subliniat că poate fi înțeleasă nemulțumirea lui Tudorel Toader că nu i s-a acceptat propunerea de revocare, ”dar de acolo până la un conflict constituțional este cale lungă”.

”Repet, nu există niciun conflict între președinte și guvern și nu există absolut, dar absolut, niciun temei pentru o sesizare a Curții Constituționale. Ce să sesizeze? Sau ce să judece Curtea? Că nu am fost de acord într-o chestiune în care legea îmi spune expres că eu pot să fiu de acord sau pot să fiu în dezacord? Sau poate Curtea să judece oportunitatea deciziei pe care am luat-o? În niciun caz. Din punctul meu de vedere, procedura s-a finalizat”, a mai spus Klaus Iohannis.

Întebat de situația de la DNA, președintele a replicat că, dacă în cadrul unor unități ale DNA apar probleme, există toate instrumentele necesare și legale pentru a face ordine. 

Șeful statului a mai spus că nu a discutat situația cu liderii celor două Camere ale Parlamentului, alături de care a participat miercuri la sesiunea de deschidere a primului Summit Parlamentar al Formatului București (B9), desfășurat la Palatul Parlamentului: ”Nu, nu am discutat aceste chestiuni. Nici înainte și nici cum, nici nu ar fi fost oportun, nici nu a fost cazul. Și cred că acest lucru arată că toată lumea a înțeles rolul fiecărei instituții în acest demers. E un lucru bun că nu se poartă discuții inoportune”.