Guvernul a aprobat miercuri proiectul de rectificare bugetară, în absența unui aviz din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a condamnat ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvern, spunînd că abordarea Executivului este „inadmisibilă”.

„Ignorând cu bună știință necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiții demonstrează lipsa evidentă a dorinței de dialog a Guvernului în interesul cetățenilor”, a susținut Klaus Iohannis.

Ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a spus, după ședința de guvern, că Executivul s-a bazat pe un punct de vedere al Ministerului Justiției, potrivit căruia unele decizii ale Curții Constituționale arată că este obligatorie solicitarea avizului CSAT, nu și primirea acestuia.


Teodorovici a mai spus că premierul Dăncilă pleacă joi în Spania, dar el și ministrul justiției, Tudorel Toader, vor merge la Cotroceni, la consultările cerute de președintele Klaus Iohannis.

Ministrul a spus că a existat solicitarea pentru aviz, CSAT s-a întrunit și „singura cale de ieșire din CSAT era un aviz negativ sau favorabil”, dar acest lucru nu s-a întâmplat. „Suspendarea nu e prevăzută de lege”, a spus Teodorovici.

Iohannis a spus însă că a considerat că, în loc să emită CSA un aviz negativ, o cale de ieșire în beneficiul României ar fi fost dialogul instituțional. „Din păcate, nu este prima dată când Guvernul și Prim-ministrul refuză dialogul instituțional cu Președintele României, preferând ca, în locul atribuțiilor constituționale și al cooperării loiale, să pună indicațiile primite de la conducerea de partid”, a spus președintele.

„Dincolo de vulnerabilitățile de fond ale actualei construcții bugetare, prin adoptarea rectificării bugetare în absența avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, Guvernul forțează limitele Constituției. Acest demers reprezintă o deraiere gravă de la principiul colaborării loiale pe care ar trebui să se întemeieze funcționarea democratică și eficientă a instituțiilor statului român”, a adăugat Iohannis.

Președintele a mai zis că va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în acest conflict instituțional.

+++++++++++++++++++++++

Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Cotroceni și a dublat cu o invitație adresată Guvernului pentru consultări privind rectificarea bugetului, promițând că va convoca apoi o nouă ședință CSAT pentru avizarea proiectului de rectificare.

În schimb, premierul Viorica Dăncilă a spus că Guvernul merge înainte cu proiectul de rectificare. 

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis miercuri, 5 septembrie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care o invită pentru consultări, la Palatul Cotroceni, în data de 6 septembrie a.c., ora 11:30, în temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție, având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu necesitatea rectificării bugetului de stat pe anul 2018”, a comunicat Administrația Prezidențială.

Ulterior, Administrația Prezidențială a comunicat că „Președintele României a decis invitarea Guvernului pentru consultări în data de 6 septembrie a.c., ora 11:30, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte care țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită”.

Președintele urmează să convoace o nouă ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării în vederea reluării discuțiilor referitoare la avizarea rectificării bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, după aceste consultări, a mai anunțat președinția.

Miercuri, la ora 13:00, Guvernul s-a reunit în ședință pentru a discuta situația rectificării, după ce Klaus Iohannis a suspendat ședința CSAT de marți, până când Guvernul va veni cu o nouă variantă de buget, care să nu taie banii serviciilor secrete.

Proiectul de rectificare - deși considerat puternic pozitiv - reduce din fondurile alocate SRI, SIE și altor servicii de siguranță și, potrivit legii, trebuie avizat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

„În consecință, rolul constituțional al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, caracterul obligatoriu conferit de lege hotărârilor acestei autorități publice, precum și dezideratele și angajamentele asumate atât de Președintele României, cât și de Parlament, prin Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015–2019, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 33/2015, impun Guvernului responsabilitate în stabilirea resurselor bugetare necesare funcționării instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale”, transmite Administrația Prezidențială.

Premierul Viorica Dăncilă nu a menționat, în declarația susținută la începutul ședinței de Guvern, invitațiile adresate de Klaus Iohannis, dar a precizat că va merge înainte cu proiectul de rectificare. „Soluția aleasă de Guvern este să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare. Ne-am îndeplinit obligația de a cere CSAT un punct de vedere, ne îndeplinim responsabilitatea de a asigura continuitatea în finanțare”, a spus miercuri premierul.


Joi și vineri, Viorica Dăncilă are programată o vizită de lucru în Spania, unde se va întâlni cu regele Felipe al VI-lea. Dăncilă a fi însoțită de mai mulți miniștri în această vizită, a mai spus premierul la începutul ședinței de Guvern.