Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după Consiliul European, că Marea Britanie își va păstra statutul de stat membru cu toate drepturile și obligațiile, până când va părăsi UE, el asigurându-i pe românii din Regat că le vor fi respectate drepturile.

”Uniunea celor 27 de state membre trebuie să iasă întărită din această încercare”, a fost una dintre concluziile reuniunii de la Bruxelles, a mai declarat președintele Klaus Iohannis, subliniind că în continuare UE are nevoie de o abordare cât mai pragmatică ”care să detensioneze situația și să ne permită să mergem înainte, trebuie să răspundem așteptărilor cetățenilor statelor noastre”.

El s-a referit și la o temă de mare interes pentru românii din Regatul Unit.

”Până când Regatul Unit părăsește Uniunea, își păstrează statutul de stat membru cu toate drepturile și toate obligațiile. Vreau să subliniez acest aspect ca să fie foarte clar tuturor: Regatul Unit va respecta în această perioadă libertatea de circulație a cetățenilor și drepturile lucrărilor europeni”, a dat asigurări șeful statului.

El a reafirmat faptul că acest lucru i-a fost confirmat ”în mod direct de către premierul Cameron”.

”Asigur astfel comunitatea românească care locuiește și lucrează în Marea Britanie că România va urmări în negocieri cu maximă prioritate apărarea intereselor lor”, a mai spus Iohannis.

În ceea ce privește relațiile viitoare, președintele a spus că există voința politica a liderilor europeni ca Londra să rămână un partener cât mai apropiat al UE.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a precizat că este necesară ”o reflecție aprofundată privind îmbunătățirea modelului european”, care trebuie să devină ”mai eficient, mai transparent și mai apropiat de cetățeni”. În opinia sa, recâștigarea încrederii cetățenilor în proiectul european este ”esențială pentru continuarea și durabilitatea acestuia”.

”Nu putem construi o Europă care să nu fie în avantajul și pe înțelesul cetățenilor noștri”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă va fi creată o echipă specială care să analizeze poziția României în negocierile privind Brexit, șeful statului a afirmat că va fi o nouă rundă de negocieri la Palatul Cotroceni, săptămâna viitoare. În acest context, el s-a referit, din nou, la necesitatea unui proiect de țară post-aderare.

Întrebat dacă Președinția slovacă a UE va pune pe agendă subiectul Schengen, președintele a răspuns: ”Chiar astăzi am avut discuții cu lideri relevanți pe această temă, în marja întâlnirilor informale. Nu pot să intru acum în detalii, dar există semne că lucrurile s-ar putea mișca”.