Președintele Klaus Iohannis a participat joi după amiază la consultări găzduite de președintele SUA, Joe Biden, anunță Administrația Prezidențială.

UPDATE

La discuții au mai participat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prim-Ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, Liz Truss, și președintele Poloniei, Andrzej Duda.

”Această nouă rundă de consultări transatlantice a avut loc în contextul evoluțiilor din zonele de conflict din Ucraina și pe fondul avansării discuțiilor privind reconstrucția Ucrainei”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Liderii au analizat evoluția ostilităților și au evaluat strategia cuprinzătoare de sprijin pentru Ucraina, pe toate dimensiunile. În context, au fost accentuate măsurile ferme de răspuns adoptate de comunitatea internațională, cu referire la pachetele extinse de sancțiuni, pentru descurajarea Rusiei.

De asemenea, a fost abordată situația îngrijorătoare de la Centrala Nucleară de la Zaporojie, ca urmare a activității forțelor militare ruse, elemente evidențiate inclusiv în raportul de evaluare publicat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, la 5 septembrie 2022.

Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor a vizat securitatea energetică și coordonarea în vederea identificării de soluții care să asigure aprovizionarea cu energie în perspectiva sezonului de iarnă, concomitent cu reducerea dependenței de Rusia și menținerea sub control a prețurilor.

De asemenea, a fost discutată problematica securității alimentare globale și măsurile în sprijinul exportului de cereale ucrainene. Liderii au transmis aprecierea pentru rolul decisiv asumat de România.

În intervenția sa, Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice, precum și cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, în contextul regional cu impact asupra securității euroatlantice și globale.

Iohannis a menționat demersurile complexe întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, logistic și umanitar. Astfel, a evidențiat măsurile adoptate de România care au facilitat exportul a aproximativ 4 milioane de tone de cereale din Ucraina prin porturile dunărene și Constanța.

De asemenea, președintele României a subliniat că, la eforturile consistente depuse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, se adaugă facilitarea intrării în România a peste 2,2 milioane de cetățeni ucraineni de la frontieră, găzduirea pe teritoriul țării noastre a refugiaților și asigurarea tranzitării în siguranță a teritoriului național.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, totodată, impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, în special la Marea Neagră, și a subliniat importanța implementării rapide a deciziilor Summitului NATO de la Madrid.

Președintele României a reiterat apelul la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia, având în vedere strategia Moscovei de a folosi energia ca instrument politic de presiune și șantaj.Președintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, în plan politic și economic, pentru gestionarea refugiaților ucraineni, dar și în planul securității energetice.

++++

La consultările găzduite de Joe Biden participă lideri internaționali, ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO.

Consultările au loc în format virtual și încep la 17:30, ora României.

Discuțiile vizează sprijinul pentru Ucraina. 

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a făcut astăzi o vizită surpriză la Kiev, anunțând un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina, dar și pentru alte țări amenințate indirecte de Rusia, printre care și Republica Moldova.