Președintele Klaus Iohannis a transmis joi, cu ocazia Zilei Marinei, că, pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie de o abordare cuprinzătoare, coerentă și coordonată, la toate nivelurile, inclusiv politic.

"Marea Neagră și întreaga sa regiune au o importanță strategică deosebită nu numai pentru țara noastră, dar și pentru întregul spațiu euroatlantic. Securitatea acestei zone, marcate de provocări complexe și în continuă schimbare, este vitală în asigurarea securității noastre, a tuturor. Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie, în continuare, de o abordare cuprinzătoare, coerentă și coordonată, la toate nivelurile, inclusiv politic, abordare care să acopere, pe lângă domeniul militar, și aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu și, foarte important, reziliența societății", a susținut Klaus Iohannis în cadrul alocuțiunii sale de la Constanța.

El a mai adăugat că zona Mării Negre este o regiune cu valențe geostrategice atât pentru Alianța Nord-Atlantică, cât și pentru Uniunea Europeană, iar ca stat membru al acestor două organizații, România face parte dintr-un spațiu comun de securitate și apărare.

De asemenea, șeful statului apreciază că asigurarea securității naționale nu se poate realiza fără o bună înzestrare a Armatei.

"Asigurarea securității și apărării naționale, care garantează siguranța fiecărui român, nu se poate realiza fără o bună înzestrare și modernizare a Armatei și fără perfecționarea continuă a militarilor noștri. Tocmai de aceea, încă de la începutul mandatului meu, am inițiat Acordul politic național pentru creșterea finanțării pentru apărare, prin care se alocă anual acestui domeniu 2% din PIB. Dimensiunea maritimă reprezintă un element esențial și, din această perspectivă, accentul va fi pus pe componenta navală și pe cea de apărare aeriană și antirachetă", a mai susținut președintele.