Președintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj în deschiderea Forumului Economic Franco-Român în care a afirmat că 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare pentru România, cu toate că pandemia a pus o uriașă presiune pe bugetele publice.

"În prezent, pe fondul rezultatelor campaniilor ample de vaccinare, demarate la începutul anului 2021 la nivel european și național, vedem că pandemia se atenuează și viața socio-economică își reia treptat cursul. Prognozele arată că multe state membre vor reuși să atingă, până la sfârșitul acestui an, nivelul PIB-ului de dinaintea pandemiei. Pentru România, 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare, țara noastră aflându-se, alături de Franța, în topul creșterii economice estimate în Uniunea Europeană. Pandemia a pus însă o uriașă presiune pe bugetele publice, prin cheltuieli extraordinare și măsuri de sprijin pentru mediul privat. În gestionarea acestor efecte, la acest moment, redevin primordiale responsabilitatea și perseverența în efortul de consolidare fiscală și de revenire la sustenabilitate", a spus Klaus Iohannis în mesajul său, potrivit Administrației Prezidențiale. 

Acesta a adăugat că "ne aflăm astăzi într-un punct de cotitură pentru viitorul nostru economic".

"Un proverb francez spune că <Nu are rost să alergi, trebuie să pleci la timp>. Pentru România, acel „timp” este anul acesta, când începem reconstrucția pe baze solide, prin reforme și investiții consistente. Vrem ca România să exploateze pe deplin oportunitățile la care avem acces, prin valorificarea unui volum de fonduri europene fără precedent. Implicarea în diverse formate de cooperare și atragerea de noi investiții străine, corelate cu o viitoare strategie națională de creștere a exporturilor, sunt doar câteva exemple ale modului în care statul poate sprijini în continuare mediul de afaceri", a mai subliniat președintele.

De asemenea, Klaus Iohannis a amintit că Franța este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României și multe companii franceze au investit în sectoare cheie, reușind să construiască în timp afaceri de succes.

"Să ne uităm, de exemplu, la povestea de succes a Daciei – Renault, care poate fi preluată și multiplicată și în alte domenii de activitate", a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis a mai explicat și că afacerile franceze pot deveni mai competitive pe plan regional, prin dezvoltarea sau relocarea de investiții în țara noastră, prin integrarea noilor tehnologii și prin inovare.

"Economia României beneficiază de avantajele unui mediu de afaceri atractiv și competitiv în plan fiscal, cu forță de muncă bine pregătită.Lecțiile generate de pandemie vor contribui, cu siguranță, la modul în care va arăta Europa de mâine, însă nu doar acestea trebuie să prefigureze economia viitorului. Ca parte a familiei europene, avem priorități comune, care pot fi atinse prin reforme sustenabile și investiții inteligente: mai mult, mai bine, mai orientat spre viitor. Dacă 2020 a fost anul pandemiei, sunt convins că 2021 va fi anul recuperării și al rezilienței", a mai susținut președintele.