Președintele Klaus Iohannis a vorbit joi, la 82 de ani de la Pogromul de la Iași din 28-30 iunie 1941, despre pericolul știrilor false la adresa democrației.

"Cunoașterea adevărului istoric ne îndeamnă să acționăm pentru a sancționa cu celeritate atitudinile și comportamentele care pun în prezent sub semnul întrebării valorile umaniste și drepturile fundamentale ale omului .Rămân ferm angajat în consolidarea unei societăți ghidate de compasiune, care respinge ura, stereotipurile și discriminările de orice fel, și îndemn autoritățile și instituțiile responsabile să lupte împotriva manipulării trecutului și împotriva extremismului. Aceste pericole și riscurile pe care știrile false le au asupra parcursului nostru democratic ne îndeamnă să rămânem vigilenți și pregătiți pentru a le combate, apărând drepturile omului, valorile euroatlantice și securitatea noastră!", a transmis Klaus Iohannis într-un mesaj.

Președintele a mai precizat că acele momente sângeroase din perioada Pogromului "nu reprezintă doar o amintire sumbră, ci și un prilej de reflecție asupra a ceea ce putem face în prezent, astfel încât asemenea evenimente să nu mai aibă loc niciodată".

"Avem datoria să nu uităm victimele acestor tragedii, să nu-i uităm pe cei ale căror vieți au fost curmate în mod brutal și nedrept în propriile case, în curtea Chesturii, pe străzile Iașului și în vagoanele trenurilor. Suntem în egală măsură responsabili și față de generațiile tinere, pentru a le transmite lecțiile dureroase din istoria poporului român și a le învăța despre consecințele tragice, criminale, ale urii, ale rasismului, ale xenofobiei și antisemitismului", a mai spus acesta.