Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni seară că personalul medical va fi vaccinat anti-COVID la locul de muncă, în timp ce pentru restul populației vor fi amenajate centre mobile și de tip drive-through (vaccinare din mașină).

"Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, folosindu-se o procedură specifică în funcție de vaccin. Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-through pentru celelalte categorii de populație", a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, ținând cont că strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare vaccin în parte, Ministerul Apărării va fi cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum și a celor 6 depozite regionale, de unde se va face distribuția către centrele de vaccinare locale fixe și mobile.

Într-un comunicat, Ministerul apărării a precizat că au fost identificate centrele de depozitare în condiții speciale a dozelor de vaccin care necesită condiții de stocare la temperatura de -80°C, centrul principal fiind Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, iar șase spitale militare de urgență (de la Timișoara, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Constanța) au fost desemnate drept centre regionale de depozitare.

Klaus Iohannis a mai anunțat că toate informațiile oficiale vor fi comunicate pe un site special, dedicat campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

"Comitetul național de coordonare a avut deja discuții atât cu organizațiile profesionale, cât și cu asociațiile de pacienți și își propune în continuare să deruleze o serie de întâlniri cu corpul medical, dar și cu reprezentanții mass-media", a mai punctat Klaus Iohannis.

Totodată, strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării în perioada imediat următoare.

Iohannis: Este necesară modernizarea sistemelor de oxigen și a rețelelor electrice din spitale

Mai mult pe EurActiv »