Pentru a lua fonduri din pachetul Uniunii Europene pentru relansare economică post-pandemie, România trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan de redresare și reziliență, care va fi ulterior aprobat de statele membre.

Fondurile din pachetul destinat relansării economice sunt în principal destinați ameliorării crizei, măsurilor de ieșire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, a explicat miercuri președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că României îi revin circa 34 de miliarde de euro din noul instrument destinat relansării ce va fi lansat de UE, fără a preciza cât reprezintă granturile și cât sumele ce pot fi împrumutate. Dar, potrivit mai multor europarlamentari, doar jumătate din această sumă sunt fonduri nerambursabile.

„Acești bani trebuie consumați mai repede”, a spus Klaus Iohannis. El a amintit că pentru a folosi acești bani, România are la dispoziție doar 6 ani, dar a spus că o parte din acești bani ar putea fi disponibili chiar în acest an.

„Și aici este nevoie să ne mișcăm rapid, fiindcă până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național aferent acestui fond de repornire, de relansare, de întărire a economiei”, a adăugat Iohannis.

El susține că autoritățile române au început să lucreze „pe acest plan” de câteva luni. „Continuăm și ce am făcut practic astăzi, într-o discuție foarte aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile în așa fel încât să folosim bani europeni în cel mai eficace mod posibil, adică să folosim banii în așa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemelor publice și, în final, asupra bugetului fiecărui român în parte”, a spus Iohannis.

În total, România va beneficia de circa 80 de miliarde de euro de la UE în următorii șapte ani, incluzând și fondurile din cadrul financiar multianual 2021-2027, practic banii pe care îi primea și până acum.

„Este o sumă foarte mare și cu acești bani, dragi români, vom fi în situația nu doar de a relansa economia României, vom fi în situația de a reconstrui România, deci să intervenim și în economie, și în marile sisteme publice”, a insistat șeful statului.

Dar Iohannis a insistat că este nevoie de o planificare foarte bună pentru a utiliza și, de fapt, pentru a accesa aceste fonduri.

„Pentru a folosi acești bani și pentru a nu ajunge în situația să-i avem teoretic și să nu îi folosim, trebuie însă să ne facem un plan. Un plan solid, bun, aplicabil”, a punctat președintele.

Și pentru banii din cadrul financiar multianual este nevoie de un plan național, dar Iohannis a dat asigurări că la acesta se lucrează de când este în funcțiune Guvernul Orban. „Planul este ca și finalizat, se fac unele finisaje și planul va fi urmărit în continuare, să ajungă la Comisie, ca să fim pregătiți din timp de data aceasta să atragem banii europeni”, a spus Klaus Iohannis.