Președintele a afirmat marți că Sevil Shhaideh și Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze din funcțiile ministeriale deținute, aceasta fiind ”varianta optimală”, și a exprimat regretul că PSD ”face scut” în jurul celor două.

”Cred că vă amintiți de pozițiile mele pe care le-am avut în ocazii similare și, din nefericire, au fost câteva astfel de ocazii. Eu vreau să cred că România este o țară care întărește statul de drept, iar într-un stat de drept, persoane urmărite penal, judecate penal și condamnate penal, nu trebuie să fie în conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau, în varianta optimală, să demisioneze. A doua variantă democratică, trebuiau să fie retrase. Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu este de bun augur”, a declarat președintele Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

Șeful statului a subliniat că nu se autopronunță, fiind treaba judecătorilor să stabilească vinovăția.”Nici nu e treaba mea și nu este nici treaba PSD să stabilească acest lucru. Vinovăția se stabilește de către judecători”.

Iohannis a mai precizat că a atras atenția în repetate rânduri că ”ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal...să ajungă în conducerea statului, pentru ca automat apare o presiune imensă asupra justiției”.

Totodată, șeful statului a solicitat implicarea societății civile în dezbateri privind situația din țară.

"Nu putem să nu constatăm că de la alegerile parlamentare încoace un număr impresionat de politicieni influenți se ocupă cu a ataca Justiția, procurorii, procedurile din Justiție, inducând în populație impresia că Justiția nu funcționează. Cu siguranță, s-a putut constata foarte ușor că mai mulți din acești politicieni influenți sunt fie condamnați penal, fie sunt în curs de a fi judecați penal, fie sunt urmăriți penal. (...) Înainte de alegeri am atras atenția în repetate rânduri alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal, pe care generic le-am numit penali, să ajungă în conducerea statului, fiindcă automat ar apărea o presiune imensă asupra Justiției. Iată că acest lucru s-a întâmplat. De aceea, este nevoie de o implicare civică maximă, este nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept și care doresc o Justiție independentă să se anunțe și să-și spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergențe majore, dar o societate sănătoasă — și eu îmi doresc o societate sănătoasă pentru România — este obligată să discute public aceste chestiuni, fiindcă ele ne afectează în definitiv pe toți", a afirmat Iohannis.