Președintele Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate în rândul românilor, urmat de Gabriela Firea, iar pe locul al treilea se află Diana Șoșoacă.

Aceștia se situează înaintea lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, George Simion și Laura Codruța Kovesi, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Conform directorului INSCOP Research, Remus Ștefureac, notorietatea Dianei Șoșoacă arată capacitatea de viralizare a mesajelor ultra-radicale, el precizând însă că o notorietate ridicată nu înseamnă automat și un nivel de încredere mare.

Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 99.2% dintre respondenți declarând că au auzit de el. Șeful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94%, Diana Șoșoacă cu 93.5%, Mircea Geoană cu 93.3% și Marcel Ciolacu cu 92.5%.

87.7% dintre cei intervievați spun că au auzit de liderul liberal Nicolae Ciucă, 84.9% de liderul AUR George Simion și 80.7% de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu beneficiază de o notorietate de 72.9%, în timp ce Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu de 55.7%.

Mai puțin de jumătate dintre respondenți (41.1%) declară că au auzit de Elena Lasconi la momentul culegerii datelor, respectiv înaintea scandalului provocat de afirmația sa privind votul la referendumul privind familia tradițională.

”Notorietatea liderilor politici este primul indicator relevant pentru evaluarea capacității unui lider politic de a candida în alegeri. Clasarea președintelui Klaus Iohannis pe primul loc, cu 99% dintre respondenți care declară că au auzit de președintele României nu este o surpriză. Nici plasarea pe locul doi a Gabrielei Firea, fostul primar general și o personalitate activă în spațiul public în ultimii douăzeci și cinci de ani nu surprinde. Pe de altă parte, faptul că 93.5% dintre respondeți declară că au auzit de Diana Șoșoacă arată capacitatea de viralizare a mesajelor ultra-radicale. O notorietate ridicată nu înseamnă însă automat și un nivel de încredere mare. Pe de altă parte, o norietate medie sau mică, dincolo de dezavantajul implicit, oferă și oportunitatea construirii favorabilității pe termen lung”, afirmă Remus Stefureac, director INSCOP Research.