Aflat la summitul NATO de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre motivele care au stat în spatele deciziei sale de a o revoca pe șefa DNA.

Întrebat de jurnaliști de ce a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA, Klaus Iohannis a declarat că el respectă statul de drept și Constituția, și nu spune aceste lucruri ”de complezență sau slogan”.

”Eu îmi doresc pentru România o întărire a statului de drept, o întărire a democrației. Calea românească trebuie să fie calea democrației consolidate, care se bazează pe valorile noastre, pe care se bazează și NATO, și Uniunea Europeană. De aceea suntem aici. Noi nu suntem musafiri. Noi suntem aici membri cu drepturi depline.Deci, calea românească este calea valorilor democratice și a statului de drept. Eu îmi doresc pentru țara mea o întărire a statului de drept. Și atunci, este evident că primul om în stat este primul care respectă statul de drept, respectă deciziile Curții Constituționale. Drept pentru care am pus în aplicare decizia Curții Constituționale”, a spus președintele.

Iohannis a mai spus că în niciun moment nu a fost pentru el o opțiune să nu respecte Constituția. 

Pe de altă parte, Iohannis a atras atenția celor care se bucură de faptul că lupta anticorupție va înceta sau încetini: ”Lupta anticorupție trebuie să meargă înainte și va merge înainte”.

Șeful statului a mai precizat că prin decizia de revocare nu și-a schimbat părerea despre DNA și Kovesi, care au făcut ”o treabă foarte bună”: ”DNA e un corp de profesioniști foarte bine pregătiți”.

Președintele a mai spus că va sprijini în continuare, ”poate și mai mult, lupta anticorupie”.