Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care dă dreptul românilor din străinătate să voteze timp de trei zile pentru a evita situația de la alegerile europarlamentare când mulți cetățeni nu au putut vota din cauza cozilor foarte mari.

Șeful statului a semnat marți, în cadrul unei conferințe de presă, decretul de promulgare a legii care instituie votul anticipat și votul prin corespondență pentru diaspora.

Iohannis a solicitat tuturor instituțiilor implicate în procesul de votare să nu mai împiedice accesul românilor la vot.

„Promulg astăzi, aici, acum legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea să-și exercite dreptul de vot fără să mai fie nevoiți să aștepte ore în șir la coadă și fără să se teamă că nu vor putea să voteze până la închiderea urnelor”, a spus Iohannis.

El a precizat că legea introduce votul anticipat, permite votul prin corespondență și reprezintă „un prim pas menit să creeze condiții pentru exercitarea acestui drept de către toți cetățenii aflați la rând și în secția de votare chiar și după ora 21:00”.