Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care dă dreptul românilor din străinătate să voteze timp de trei zile pentru a evita situația de la alegerile europarlamentare când mulți cetățeni nu au putut vota din cauza cozilor foarte mari.

Șeful statului a semnat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, decretul de promulgare a legii care instituie votul anticipat şi votul prin corespondenţă pentru diaspora.

Iohannis a solicitat tuturor instituțiilor implicate în procesul de votare să nu mai împiedice accesul românilor la vot.

„Promulg astăzi, aici, acum legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea să-şi exercite dreptul de vot fără să mai fie nevoiţi să aştepte ore în şir la coadă şi fără să se teamă că nu vor putea să voteze până la închiderea urnelor”, a spus Iohannis.

El a precizat că legea introduce votul anticipat, permite votul prin corespondenţă şi reprezintă „un prim pas menit să creeze condiţii pentru exercitarea acestui drept de către toţi cetăţenii aflaţi la rând şi în secţia de votare chiar şi după ora 21:00”.