Președintele Klaus Iohannis a transmis pe Twitter, după moartea fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, un mesaj în care spune că războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei este în contrast cu "moștenirea și viziunea" acestuia.

"Mihail Gorbaciov a fost un lider care a înțeles în mod înțelept că încheierea Războiului Rece este abordarea corectă. Actualul război purtat de Rusia împotriva Ucrainei, brutal, neprovocat și nejustificat, este într-un contrast puternic cu moștenirea și viziunea sa curajoasă pentru o lume pașnică", a transmis Klaus Iohannis în mesaj.

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a murit marți, la vârsta de 91 de ani. A fost una dintre cele mai influente figuri ale secolului al XX-lea.

Sub conducerea sa, Uniunea Sovietică s-a prăbușit după o perioadă de aproape 70 de ani în care a dominat țări din Asia și Europa de Est.

Când a venit în 1985 cu programul său de reforme, Gorbaciov și-a propus doar să revigoreze economia stagnantă a țării sale și să modernizeze sistemul politic.

Eforturile sale au devenit catalizatorul unei serii de evenimente care au pus capăt guvernării comuniste, nu doar în interiorul URSS, ci și în fostele state-satelit din Europa de Est.

Mihail Sergheievici Gorbaciov s-a născut pe 2 martie 1931 în regiunea Stavropol din sudul Rusiei.