Președintele Klaus Iohannis este de părere că realitatea actuală, "mult mai brutală decât cea din anul 2014", determină continuarea eforturile comune de consolidare a apărării NATO în regiunea Mării Negre.

"Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în fața unei noi realități strategice. Am reacționat și vom continua să reacționăm unitar, curajos și hotărât în cadrul NATO, prin întărirea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre. Deciziile și acțiunile noastre comune în cadrul Alianței Nord-Atlantice, inclusiv prezența dumneavoastră aici, dovedesc hotărârea și operativitatea care definesc NATO și pe noi, ca Aliați.", a declarat Klaus Iohannis, cu prilejul vizitei la Batalionul 1 Instrucție Caracal, împreună cu premierul Portugaliei, António Costa.

El a mai spus că, în anul 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, NATO a început procesul amplu de adaptare a Alianței la un mediu de securitate volatil și impredictibil.

Șeful țării a mai adăugat că "realitatea actuală, mult mai brutală decât cea din anul 2014, ne determină să mergem mai departe în eforturile noastre comune de consolidare a apărării NATO în regiunea Mării Negre".

Acesta s-a declarat convins că, în cadrul Summitului NATO de la Madrid de luna viitoare se vor decide noi direcții comune de efort și se vor asuma noi angajamente substanțiale pentru resetarea consistentă a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic pe termen mediu și lung, în beneficiul securității globale.

Klaus Iohannis a mulțumit Portugaliei pentru excelenta cooperare în ceea ce privește modernizarea Forțelor Aeriene ale României și s-a declarat deschis și interesat, în numele României, de contribuția Portugaliei la misiuni de poliție aeriană în România și pe Flancul Estic.