Klaus Iohannis a condamnat miercuri folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic, spunând că referințele la antisemitism și nazism în dispute politice sunt iresponsabile și denotă grave carențe de educație, cultură, diplomație și istorie

Președintele României a reacționat astfel la declarațiile de marți seară ale lui Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru funcția de ministru al dezvoltării, dar a fost respins de Iohannis. Laufer l-a acuzat pe Iohannis de „un nou act de antisemitism”, spunând că motivul pentru care nu a fost numit în Guvern este doar faptul că este evreu.

„Însușindu-și cu bună știință un text cu acuzații ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturității, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzații scandaloase se descalifică automat și nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnități în statul român”, i-a răspuns președintele Iohannis.

În comunicatul transmis miercuri, președintele afirmă că relativizarea antisemitismului reprezintă „o acțiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite și discriminatorii și poate incita la ură”.

Președintele României consideră că aceste declarații reprezintă un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii și tendințele xenofobe. „Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine și sunt de natură a afecta pacea socială”.

 

„Referințele la antisemitism și nazism în disputa politică sunt iresponsabile și denotă grave carențe de educație, cultură, diplomație și istorie”.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că recuperarea memoriei Holocaustului, precum și combaterea antisemitismului au constituit pentru România obiective prioritare în ultimele două decenii, iar astfel de declarații cu caracter extremist pot periclita rezultatele foarte bune obținute de țara noastră în toți acești ani.