Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că refuză să semneze decretele de numire în funcția de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguța Vasilescu și în funcția de ministru al Dezvoltării pentru Ilan Laufer.

"Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Această remaniere, după părerea mea, este o soluție slabă. Sunt în continuare de părere că soluția corectă pentru România ar fi fost și este soluția înlocuirea acestui guvern care a creat foarte multe probleme României, dar, până atunci, avem această remaniere. Sunt de acord să se facă o remaniere, însă trebuie să țin cont de câteva lucruri. În primul rând, este nevoie să ne amintim că ne aflăm în fața unei provocări grele - președinția Consiliului UE, pe care o vom prelua de la 1 ianuarie - poate să ducă la un succes al României doar dacă ministerele își fac treaba și abordarea României este una coerentă. În concluzie, este nevoie de miniștri care performează foarte bine. Al doilea lucru este că avem foarte, foarte puțin timp. (...) Trebuie să acționăm repede. Având în vedere aceste lucruri, am emis decretul de remaniere, ținând cont de propunerile formulate", a declarat Klaus Iohannis.

El a spus că numește toți miniștrii propuși de PSD, mai puțin pe Olguța Vasilescu la Transporturi și Ilan Laufer la Dezvoltare, despre care consideră că sunt propuneri "nepotrivite".

Cum Iohannis a semnat decretul de revocare din funcția de ministru al Muncii pentru Vasilescu, aceasta rămâne în afara Cabinetului Dăncilă.

Totodată, Iohannis nu l-a revocat din funcție pe Paul Stănescu, "pucistul" rămânând ministru al Dezvoltării până la o nouă propunere. Și Lucian Șova rămâne ministru la Transporturi.

Miniștrii propuși și acceptați de președinte au depus jurământul marți, la Palatul Cotroceni:

Marius-Constantin Budăi - Ministerul Muncii

Gabriel Beniamin Leș - Ministerul Apărării

Daniel Breaz - Ministerul Culturii

Alexandru Petrescu - Ministerul Comunicațiilor

Constantin Bogdan Matei - Ministerul Tineretului și Sportului

Niculae Bădălău - Ministerul Economiei

Tot marți a depus jurământul și Ecaterina Andonescu, pentru a prelua Ministerul Educației a patra oară.