Refuzul Vioricăi Dăncilă de a se consulta cu președintele României pe o problemă care vizează reputația țării noastre este o încălcare flagrantă a Constituției, precizează Klaus Iohannis, într-un comunicat.

”Doamna Viorica Dăncilă continuă să demonstreze tuturor că nu mai are ce căuta în fruntea Guvernului. Refuzul de a se consulta astăzi cu președintele României pe o problemă care vizează reputația țării noastre este o încălcare flagrantă a Constituției. Gestul premierului arată, totodată, diletantismul și o totală lipsă de responsabilitate politică. Încăpățânarea prim-ministrului de a-și susține prietenii politici pentru o funcție în Uniunea Europeană, în ciuda evidentelor probleme de integritate, a dus deja la un eșec uriaș și riscă să producă daune semnificative României, inclusiv pierderea portofoliului de comisar european pe Transporturi de către țara noastră”, afirmă șeful statului, după ce Viorica Dăncilă nu a dat curs invitației sale la consultări privind noua propunere pentru funcția de comisar european.


Președintele Klaus Iohannis a trimis luni o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, prin care o invita la consultări, miercuri, ora 12:00, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre propunerea României în viitoarea Comisie Europeană.

"Noi vom face o nouă propunere de comisar european. Iar în ceea ce privește invitația la consultări adresată de președinte, îi răspund că voi veni de îndată, același "de îndată” cu care și dumnealui a decis să numească miniștrii interimari - conform deciziei CCR care a stabilit că președintele a încălcat Constituția", i-a răspuns Dăncilă președintelui.

Iohannis îi cere lui Dăncilă să nu mai riște credibilitatea țării pentru ”interese meschine de partid”: ”Guvernarea dumneavoastră a făcut deja mult prea mult rău României, opriți-vă! Nu mai faceți de rușine România cu toți oamenii neprofesioniști și cu probleme de integritate pe care insistați să îi nominalizați atât în Guvern, cât și în posturi importante din cadrul Uniunii Europene!”

Președintele îi cere din nou premierului să respecte Constituția și legile și să facă o nouă nominalizare pentru poziția de comisar european, doar în urma consultării cu el și după obținerea avizului Parlamentului.

În ședința CEx de marți, social-democrații au decis ca noua propunere pentru funcția de comisar să fie eurodeputatul PSD Dan Nica, iar secretarul de stat în MAE Gabriela Ciot să fie o propunere de rezervă, după ce Ursula von der Leyen a insistat ca Bucureștiul să propună tot o femeie, după respingerea Rovanei Plumb de către Comisia JURI a PE.