Președintele Klaus Iohannis respinge acuzațiile de încălcare a independenței justiției aduse de Secția pentru Judecători a CSM, susținând această secție nu ar trebui să facă politică.

Într-un comunicat de presă, Secția de judecători a CSM a susținut că afirmațiile de miercuri ale președintelui, cu ocazia respingerii propunerii de numire în funcția de ministru al justiției a unui judecător, reprezintă o ingerință deosebit de gravă la adresa independenței justiției.

În replică, Administrația Prezidențială a precizat că președintele ”nu a justificat respingerea propunerii în funcția de ministru al justiției a judecătorului Dana-Cristina Gîrbovan, ci a cetățeanului român Dana-Cristina Gîrbovan, care a acceptat propunerea premierului de a ocupa o funcție de ministru într-un guvern politic și care a și înaintat demisia din magistratură”.

”Orice altă perspectivă ar însemna că fie propunerea transmisă de prim-ministru pentru funcția de ministru al justiției era în contradicție flagrantă cu Legea fundamentală, fie magistratul nominalizat, prin acceptarea acestei propuneri, ar fi fost în dezacord cu propriul său statut profesional. Întrucât induce ideea că un judecător poate ocupa o funcție de ministru, opinia Secției pentru judecători a CSM este îngrijorătoare și de natură să vulnerabilizeze, prin ea însăși, independența și prestigiul justiției și al statutului de judecător”, se arată în comunicat.

Administrația Prezidențială apreciază că Secția pentru judecători a CSM trebuie să explice cum ar fi putut șeful statului să numească în funcția de ministru un judecător, așa cum se afirmă explicit în comunicatul transmis public: ”Ingerințe cu adevărat grave la adresa independenței justiției sunt tocmai aceste aprecieri inexplicabile din partea unor profesioniști ai actului de justiție, care par să condamne tocmai faptul că președintele României a respectat legile și Constituția țării”.

În comunicat se mai spune că semnatarii comunitatului ar fi trebuit să fi parcurs recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit cărora judecătorul trebuie să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece, ”chiar dacă nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței”: ”Comisia de la Veneția consideră, totodată, că judecătorii nu ar trebui să se pună într-o poziție în care independența sau imparțialitatea lor ar putea fi periclitate”.

Administrația Prezidențială mai transmite că, ”prin opiniile exprimate, Secția pentru judecători a CSM nu ar trebui să facă politică, ci să promoveze în mod real independența justiției și a fiecărui judecător în parte, nepărtinitor și în limitele competențelor sale constituționale”.