Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare legea prin care parlamentarii au decis să-și aloce o sumă forfetară de 1.400 lei pentru acoperirea cheltuielile de transport în colegiu,atrăgând atenția că se poate ajunge la cheltuieli bugetare excesive.

În cererea de reexaminare se arată că fundamentarea deciziei de a aloca o sumă pentru cheltuielile de transport nu rezultă din niciun document asociat Legii pentru modificarea art. 45 din Legea nr. 96-2006 din Statutul deputaților și al senatorilor (expunere de motive, avizul Consiliului Legislativ, raportul comisiei sesizate în fond, dezbateri parlamentare).

În plus, "între forma depusă de inițiator și forma legii transmise la promulgare nu este vreun element comun care să permită identificarea voinței reale a legiuitorului și a scopului pe termen lung urmărit de acesta”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Șeful statului reproșează că modificarea referitoare la asigurarea dreptului la transport în teritoriu al parlamentarului "nu asigură transparența și predictibilitatea normei instituite, prin conținutul său aceasta putând conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezintă o investiție rațională”.

Totodată, Iohannis apreciază că drepturile materiale de care beneficiază parlamentarii sunt instituite în scopul exercitării mandatului acestora, însă la stabilirea cuantumului lor trebuie să fie avute în vedere "criterii clare, precise, obiectiv realizabile”.

Cheltuire irațională a banului public

"Or, instituirea exclusivă a unei sume forfetare în locul dreptului parlamentarilor de a opta între un autoturism sau o sumă de bani pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului are drept consecință directă cheltuirea irațională a banului public”, conform cererii de reexaminare.

Iohannis este de părere că "o cheltuire judicioasă” a resurselor bugetare ar putea presupune orientarea destinației sumelor respective pentru asigurarea mijloacelor de transport în teritoriu, care să fie utilizate nu numai de către parlamentarul în exercițiu, ci și de cei din legislaturile următoare.

De asemenea, președintele consideră că modificarea va pune presiune pe bugetele celor două Camere ale Parlamentului, care vor crește semnificativ.

Un alt motiv pentru retrimiterea legii în Parlament este acela că o simplă declarație pe propria răspundere pentru justificarea sumei forfetare acordate pentru cheltuielile de transport din circumscripție nu permite "un real control asupra cheltuirii resurselor publice”.

Pe 29 septembrie, deputații și senatorii au votat rapid, în plen, înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură, acordarea unei sume forfetare de 1.400 de lei lunar, în schimbul renunțării la mașinile de serviciu.  

Ei au votat propunerea legislativă prin care s-a abrogat articolul din Statutul deputaților și senatorilor care preciza că deputații și senatorii pot beneficia de autoturism pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului.

În schimb, a fost introdusă prevederea referitoare la faptul că "deputații și senatorii beneficiază, pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului, de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a Birourilor Permanente, în funcție de resursele bugetare ale celor două Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripție, pe bază de declarație pe propria răspundere care reprezintă un document justificativ".

Vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a explicat că, după adoptarea propunerii legislative, senatorii și deputații vor preda mașinile primite, urmând să primească o sumă forfetară de 1.400 lei pentru acoperirea cheltuielile de transport în colegiu.

Senatorul PSD a spus că modificarea se aplică deputaților și senatorilor care nu au domiciliul în municipiul București sau județul Ilfov.