Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că retrimite Parlamentului legea care stabilea că universitățile acreditate vor acorda calitatea de conducător de doctorate și vor analiza sesizările privind plagiatele.

Șeful statului a precizat, într-o conferință de presă, că legea care aprobă OUG nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii Educației nr. 1/2011 "nu stabilește acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanța și care să încurajeze excelența în școlile doctorale".

"Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate și nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea și sancționarea eventualelor abateri de la aceste norme de integritate. În primul rând vorbim aici, evident, de plagiat", a explicat Iohannis.

Subliniind că este vital să fie redată încrederea publicului în școlile doctorale, Iohannis a precizat că "performanța trebuie să primeze, meritul trebuie să fie recunoscut, iar abaterile trebuie sancționate".

Președintele și-a exprimat dorința de a se pune capăt fenomenului de plagiat, pentru acest lucru fiind nevoie de o legislație care stimulează performanța și care asigură transparența procesului de acordare a doctoratului dar și de retragere în situația în care se dovedește că lucrarea e plagiată.

Klaus Iohannis a declarat că aceste chestiuni nu sunt "bine lămurite" în legea primită la promulgare, astfel că roagă Parlamentul să reia discuțiile pe textul de lege. 

Modificările din Parlament la Legea Educației Naționale prevăd că Senatul universitar al instituției organizatoare a studiilor doctorale va acord calitatea de conducător de doctorat, și nu ministrul Educației, prin ordin, așa cum se întâmplă acum. 

O altă modificare importantă vizează modul în care se face acreditarea Instituției Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat, fiind eliminate două instituții din acest proces.

Totodată, Senatul universitar al instituției organizatoare de studii doctorale va acorda, prin hotărâre, titlul de doctor, iar rectorul va elibera diploma, potrivit modificărilor adoptate de cele două Camere.