Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că rezultatul misiunii de evaluare pe care o echipă de experți a avut-o în România, în contextul aderării țării noastre la Spațiul Schengen, a fost unul "foarte bun".

"Aderarea la Schengen este mult dorită de noi și, după cum cred că este un fapt cunoscut, de 11 ani noi îndeplinim practic cerințele tehnice. Aderarea nu s-a realizat, fiindcă, până la urmă, există și un vot politic în JAI, care nu a avut loc până în momentul de față. Acum este o fereastră de oportunitate, adică avem o șansă. Însă nu avem o garanție. Ca să maximizăm șansele noastre, am întreprins foarte multe demersuri și, cu această ocazie, salut votul în Parlamentul European, care a fost covârșitor pentru accesul României, Bulgariei și Croației, însă decizia nu se ia acolo. A fost un vot politic, un semnal politic important, foarte important pentru noi. Am avut, cu siguranță vă amintiți, săptămâna trecută o misiune de evaluare. Din informațiile pe care le avem, rezultatul este foarte bun pentru România, deci evaluarea a constatat că România stă foarte bine la capitolul acesta. Însă este clar că anumite chestiuni trebuie în continuare bine clarificate, probabil chiar și unele tehnice, dar în special unele politice și pentru asta toată lumea este implicată la maximum", a declarat Klaus Iohannis.

Referitor la faptul că Olanda condiționează unilateral accesul nostru în spațiul de liberă circulație de ridicarea MCV, președintele a fost întrebat în ce măsură are semnale dinspre Comisia Europeană că de data aceasta vom avea un raport pozitiv care va permite ridicarea acestui mecanism, iar dacă totuși va fi vorba de un eșec, sunt destul de multe voci politice care vorbesc despre o eventuală acțiune la Curtea Europeană de Justiție a României împotriva acestui blocaj.

"Haideți să nu vedem partea negativă a lucrurilor, ci oportunitatea, și să încercăm să o fructificăm. MCV ține foarte mult de felul cum vor fi evaluate noile legi ale justiției și aici cred că putem să fim optimiști. Sunt legi bune care au ieșit acum din Parlament. Sigur, mai sunt câteva proceduri până când vor fi promulgate, dar sper să nu dureze foarte mult. În paralel însă deja pot începe primele evaluări pe aceste legi și, dacă, sigur, evaluările vor fi pozitive, așa cum mă aștept eu, de exemplu, atunci putem în mod real să ne așteptăm la ridicarea MCV și intrarea în mecanismul general de stat de drept care a fost instituit pentru toate statele membre", a replicat șeful statului, înaintea participării la reuniunea Consiliului European.