Şeful statului a mulţumit SRI pentru faptul că România este o ţară scutită de incidente de securitate şi terorism, în timp ce Eduard Hellvig a spus că 340 de persoane cu risc terorist au fost expulzate sau nu li s-a permis intrarea în ţară, în 2015.

"Serviciul Român de Informaţii şi-a făcut datoria – pe deplin, cu eficienţă şi seriozitate. Am ţinut să mulţumesc celor care lucrează în SRI şi care, prin profesionalismul lor, fac România mai sigură, într-o perioadă cu multe probleme şi riscuri”, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, la finalul ședinței de bilanţ privind activitatea instituţiei în 2015.

Şeful statului a susţinut că România este "o ţară sigură, scutită de incidente de securitate şi terorism”, mulţumind SRI pentru că a asigurat securitatea cetăţenilor români.

Iohannis a afirmat că SRI a contribuit "esenţial la lupta împotriva corupţiei”, remarcând, totodată, rolul său în combaterea reţelelor de evaziune şi crimă organizată, dar şi în zona de cyber intelligence.

Pentru viitor, preşedintele a precizat că aşteaptă de la SRI "continuitate şi consecvenţă în acţiuni şi în rezultate”.

 

Consider că pe fondul creşterii alarmante a ameninţării teroriste în Europa, colaborarea şi coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esenţială. În plan intern, Serviciului îi revine în continuare o misiune esenţială în ce priveşte apărarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei,

a subliniat Iohannis.

Referitor la restanţele în materie de legislaţie, şeful statului a declarat că "absenţa unei legislaţii coerente, unitare şi actualizate în materie de securitate naţională rămâne o temă sensibilă”.

"Avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere şi coordonare, dar nu mai poate întârzia”, a spus preşedintele.

Hellvig: Suntem performanţi, dar nu perfecţi

La rândul său, directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat că o concluzie a bilanţului instituţiei este că "suntem performanţi, dar nu suntem perfecţi".

El a explicat că cei care lucrează în SRI sunt performanţi deoarece: 

  • au prevenit orice posibil atentat terorist în România 
  • au ţinut sub control extremismul şi crima organizată
  • au sprijinit determinant justiţia în combaterea corupţiei la nivel înalt 
  • au construit un nivel adecvat de securitate cibernetică
  • au furnizat permanent decidenţilor şi partenerilor intelligence de calitate
"Nu suntem perfecţi pentru că mai avem de lucru în ceea ce priveşte transparenţa activităţii Serviciului. Şi nu suntem perfecţi pentru că nu am atins maximum în gestionarea resurselor", a declarat Hellvig.

El a precizat că anul trecut 340 de persoane cu risc terorist au fost expulzate sau nu li s-a permis intrarea în ţară. SRI a avut în atenţie "alte 9.000 de persoane care nu au acces pe teritoriul naţional".

Totodată, Serviciul a trimis organelor de aplicare a legii peste 3.800 de informări și factorilor de decizie aproape 10.000 de informații, toate privind riscuri cu impact la nivelul cetățenilor, iar specialiștii SRI au gestionat peste 550.000 de alerte cibernetice.

România - o redută de securitate, dar avem grijă să nu ne transformăm într-o insulă între vecinii noştri

Pentru anul în curs, priorităţile sunt: 

  • prevenirea terorismului pe teritoriul naţional
  • sprijinirea efortului internaţional de combatere a acestui flagel.

"Trebuie să păstrăm şi să dezvoltăm cele peste 100 de parteneriate active cu accent pe relaţiile regionale. România e azi o redută de securitate, dar avem grijă să nu ne transformăm într-o insulă între vecinii noştri", a subliniat şeful SRI.

De asemenea, Serviciul este atent la provocările de securitate din est: agresivitatea Rusiei, instabilitatea Ucrainei sau lipsa de predictibilitate a Moldovei.