Șeful statului a mulțumit SRI pentru faptul că România este o țară scutită de incidente de securitate și terorism, în timp ce Eduard Hellvig a spus că 340 de persoane cu risc terorist au fost expulzate sau nu li s-a permis intrarea în țară, în 2015.

"Serviciul Român de Informații și-a făcut datoria – pe deplin, cu eficiență și seriozitate. Am ținut să mulțumesc celor care lucrează în SRI și care, prin profesionalismul lor, fac România mai sigură, într-o perioadă cu multe probleme și riscuri”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis, la finalul ședinței de bilanț privind activitatea instituției în 2015.

Șeful statului a susținut că România este "o țară sigură, scutită de incidente de securitate și terorism”, mulțumind SRI pentru că a asigurat securitatea cetățenilor români.

Iohannis a afirmat că SRI a contribuit "esențial la lupta împotriva corupției”, remarcând, totodată, rolul său în combaterea rețelelor de evaziune și crimă organizată, dar și în zona de cyber intelligence.

Pentru viitor, președintele a precizat că așteaptă de la SRI "continuitate și consecvență în acțiuni și în rezultate”.

 

Consider că pe fondul creșterii alarmante a amenințării teroriste în Europa, colaborarea și coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esențială. În plan intern, Serviciului îi revine în continuare o misiune esențială în ce privește apărarea statului de drept și lupta împotriva corupției,

a subliniat Iohannis.

Referitor la restanțele în materie de legislație, șeful statului a declarat că "absența unei legislații coerente, unitare și actualizate în materie de securitate națională rămâne o temă sensibilă”.

"Avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere și coordonare, dar nu mai poate întârzia”, a spus președintele.

Hellvig: Suntem performanți, dar nu perfecți

La rândul său, directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat că o concluzie a bilanțului instituției este că "suntem performanți, dar nu suntem perfecți".

El a explicat că cei care lucrează în SRI sunt performanți deoarece: 

  • au prevenit orice posibil atentat terorist în România 
  • au ținut sub control extremismul și crima organizată
  • au sprijinit determinant justiția în combaterea corupției la nivel înalt 
  • au construit un nivel adecvat de securitate cibernetică
  • au furnizat permanent decidenților și partenerilor intelligence de calitate
"Nu suntem perfecți pentru că mai avem de lucru în ceea ce privește transparența activității Serviciului. Și nu suntem perfecți pentru că nu am atins maximum în gestionarea resurselor", a declarat Hellvig.

El a precizat că anul trecut 340 de persoane cu risc terorist au fost expulzate sau nu li s-a permis intrarea în țară. SRI a avut în atenție "alte 9.000 de persoane care nu au acces pe teritoriul național".

Totodată, Serviciul a trimis organelor de aplicare a legii peste 3.800 de informări și factorilor de decizie aproape 10.000 de informații, toate privind riscuri cu impact la nivelul cetățenilor, iar specialiștii SRI au gestionat peste 550.000 de alerte cibernetice.

România - o redută de securitate, dar avem grijă să nu ne transformăm într-o insulă între vecinii noștri

Pentru anul în curs, prioritățile sunt: 

  • prevenirea terorismului pe teritoriul național
  • sprijinirea efortului internațional de combatere a acestui flagel.

"Trebuie să păstrăm și să dezvoltăm cele peste 100 de parteneriate active cu accent pe relațiile regionale. România e azi o redută de securitate, dar avem grijă să nu ne transformăm într-o insulă între vecinii noștri", a subliniat șeful SRI.

De asemenea, Serviciul este atent la provocările de securitate din est: agresivitatea Rusiei, instabilitatea Ucrainei sau lipsa de predictibilitate a Moldovei.