Iohannis: România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru manufactura de tehnologii verzi
Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la "Sustainable Innovation Forum 2023” din Dubai, în cadrul COP28, că țara noastră este "o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru manufactura de tehnologii verzi".
În debutul alocuțiunii, Klaus Iohannis a spus că el crede cu tărie că, pentru a răspunde în mod eficient schimbărilor climatice, guvernele trebuie să dezvolte un parteneriat puternic cu întreprinderile, instituțiile financiare, entitățile de cercetare și inovare și ONG-urile.
"România, țara mea, este situată în Europa Centrală, într-o regiune percepută uneori ca având o amprentă de carbon mare. Cu toate acestea, puțini oameni știu că România și-a redus de fapt emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce și-a multiplicat produsul intern brut. Pornind de la acest bilanț, ne angajăm să ne dezvoltăm economia și să ne reducem în continuare emisiile, în mod simultan. În acest sens, avem nevoie de tehnologii transformatoare și inovatoare la prețuri accesibile", a explicat șeful statului.
Iohannis a adăugat că "peisajul inovației verzi din România este foarte dinamic", iar marile centre universitare, cum ar fi cele din București și Cluj, "inovează în domeniul materialelor de construcție durabile și al aplicațiilor pentru eficiență energetică".
Totodată, președintele a punctat că firmele din România susțin progresul tehnologiei pompelor de căldură, despre care anticipăm că vor fi esențiale pentru decarbonizarea sectorului încălzirii și răcirii clădirilor din România și din Uniunea Europeană.
"Demersurile României fac parte din eforturile mai ample ale UE în materie de inovare. Uniunea Europeană este promotorul celui mai avansat sistem de comercializare a emisiilor din lume. (...) România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar și să fabrice tehnologii verzi și să contribuie astfel la lanțurile valorice verzi internaționale. Analizele publicate de Banca Mondială arată competitivitatea României la export în ceea ce privește subcomponentele lanțului valoric eolian, cum ar fi tablourile electrice de control și de distribuție. România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru manufactura de tehnologii verzi. Prin intermediul Fondului pentru Tranziție Justă, țara mea sprijină în mod activ dezvoltarea producției de baterii în regiunile în care economia locală este în prezent încă dependentă de cărbune", a mai transmis șeful statului din Dubai.
Klaus Iohannis a mai spus că cel mai important atu pe care îl avem în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cetățenii noștri.
"Trebuie să ne asigurăm că aceștia au competențele necesare pentru a inova și a participa la tranziția verde. Acest lucru va asigura o creștere durabilă din punct de vedere economic și ecologic. Sistemele educaționale solide vor genera capacitatea de cercetare, dezvoltare și inovare necesară pentru tranziția verde. De asemenea, trebuie să inovăm în ceea ce privește programele școlare și practicile de predare. România a făcut pași în acest sens prin includerea, de exemplu, a ceea ce noi numim Săptămâna Verde în structura anului școlar, începând de anul acesta.Schimbările climatice constituie o amenințare extremă pentru Planetă și reprezintă o amenințare existențială pentru populația acesteia. Numai dacă noi toți, oamenii din întreaga lume, vom fi solidari și ne vom uni forțele, vom putea răspunde eficient la această provocare fără precedent", a mai transmis președintele român.
Comentarii