România susține cu fermitate consolidarea Alianței Nord-Atlantice, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Am reconfirmat, în dialogul cu secretarul general (n.r. - Jens Stoltenberg), angajamentul nostru clar de a rămâne un aliat nu numai puternic, dar și de încredere”, a spus președintele Iohannis.

El a spus că a avut cu Stoltenberg o discuție pe toate temele majore care preocupă structurile NATO în această perioadă.

„România, după cum am spus de multe ori, susține cu fermitate consolidarea Alianței. Este cea mai puternică alianță care a existat vreodată”, a mai spus Iohannis.

Președintele a spus că România se bazează pe o relație trans-atlantică solidă, „care este indispensabilă” pentru prosperitatea și securitatea spațiului euro-atlantic.

„România va continua să acționeze ca furnizor de securitate și stabilitate în regiune”, a mai spus Iohannis, adăugând că statul român își va îndeplini obligațiile asumate, inclusiv în ceea ce privește cheltuielile alocate pentru apărare. 

„România s-a angajat pentru 2% (n.r. - din PIB pentru Apărare) și ne ținem de această promisiune. O bună parte merge, după cum s-a stabilit în CSAT, merge în modernizarea Armatei”, a spus Iohannis.

La rândul său, Jens Stoltenberg și-a exprimat speranța că România va reuși în acest an să își respecte angajamentul de 2% din PIB alocat pentru apărare, notează Mediafax.

„Mai întâi de toate aș vrea să spun că mă bucur să văd o creștere semnificativă a cheltuielilor în România pentru a investi fonduri în capacități moderne. Sunt bucuros să văd o creștere mare a cheltuielilor. În ceea ce privește planul de atinge 2%, înțeleg că cifra e așteptată pentru 2019 și sper ca anul acesta va reuși să atingă 2%. Alianții europeni și Canada au aloca 41 miliarde în plus la bugetul de apărare. Pe baza planurilor naționale ne așteptăm ca această cifră să ajungă la 100 miliarde anul viitor”, a declarat Jens Stoltenberg.