Președintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție în care spune că "blamul societății, neacordarea încrederii și a votului unor politicieni corupți" sunt aspecte care trebuie luate în cosiderare.

"Corupția erodează societățile și încrederea în instituții, alimentează sărăcia și inegalitățile, făcând sistemele publice sau private disfuncționale, slăbește mecanismele și capacitatea statului de a pune legile în aplicare și distorsionează concurența, afectând direct economia de piață.Combaterea acestui fenomen nu ține doar de buna guvernare, ci are legătură directă cu viitorul societății noastre, fiind, totodată, un risc de securitate", a transmis președintele printr-un comunicat de presă.

Cel mai adesea, susține acesta, corupția se manifestă prin deturnarea puterii publice și folosirea sa în interes personal sau de grup.

"Sectoarele cu mize financiare importante - achizițiile publice, domeniul sănătății, al educației, cel al justiției - trebuie, cu prioritate, să fie cele în care integritatea este pe deplin asumată în cultura organizațională. Conștientizarea și interiorizarea unor valori precum echitatea, dreptatea, imparțialitatea, cinstea, adevărul, profesionalismul, respectul față de reguli sunt repere care trebuie transmise începând din familie și de la școală. Acestea stau la baza unor comportamente integre ale cetățenilor", a adăugat șeful statului.

Valorile care fundamentează elaborarea unui cadru normativ anticorupție sunt la fel de actuale și compun planul moral care ghidează dezvoltarea țării noastre, mai punctează Iohanis.

"Blamul societății, neacordarea încrederii și a votului unor politicieni corupți, atitudinea civică față de orice abatere de la standardele de integritate europeană sunt aspecte la fel de importante. România are nevoie de legi clare, predictibile, drepte, de instituții funcționale, care să poată lucra la capacitate maximă pentru a sancționa încălcarea legii și, mai ales, de un efort comun", a mai explicat acesta în mesajul său transmis joi.

De asemenea, Klaus Iohannis mai spune și că, în ciuda provocărilor de natură sanitară, economică sau politică cu care s-a confruntat, "România a rămas un reper în Estul Europei datorită progreselor făcute în domeniul statului de drept, iar acestea trebuie să continue".

În final, Iohannis transmite că rămâne ferm angajat în efortul de dezvoltare a parcursului democratic al țării noastre și se declară convins că se poate clădi un viitor mai bun, atât timp cât ne sprijinim pe fundația solidă a valorilor europene, pe integritate, dreptate și toleranță zero față de corupție".