România este un pol de stabilitate în bazinul Mării Negre, a remarcat președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis susține că regiunea Mării Negre trebuie să rămână un spațiu stabil și predictibil, punctând că pentru aceasta este nevoie de o mai bună colaborare în regiune, relatează Agerpres.

„Cu toții ne dorim ca zona Mării Negre să rămână un spațiu stabil și predictibil, însă atingerea acestui deziderat necesită depășirea unui mare obstacol: toți participanții la acest mare joc de strategie la Marea Neagră ar trebui să considere regiunea mai degrabă o zonă de convergență a obiectivelor și mai puțin o graniță care desparte interesele divergente. Cheia o reprezintă depășirea animozităților istorice și identificarea complementarității intereselor pentru fiecare dintre țările din regiune - cu alte cuvinte, o mai bună colaborare", afirmă șeful statului într-un mesaj transmis cu prilejul deschiderii lucrărilor programului "Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil", care a fost prezentat de consilierul prezidențial Ion Oprișor.

El precizează că România a susținut constant necesitatea unei cooperări regionale puternice și a exprimat disponibilitatea de a lucra cu toți partenerii interesați de dezvoltarea zonei Mării Negre.

 

„România reprezintă, la acest moment, un pol de stabilitate, în contextul unor evoluții regionale și internaționale îngrijorătoare. Țara noastră a demonstrat că este un partener de încredere și poate contribui la asigurarea securității regionale pe multiple planuri - politic, diplomatic, militar - și că este pregătită să facă față provocărilor de securitate”.

 

„Progresul pe calea stabilizării regiunii pentru o dezvoltare durabilă necesită categoric o abordare mult mai activă și mai pragmatică a statelor din această zonă, dar și o implicare mai consistentă a Occidentului. Este motivul principal pentru care vom depune în continuare eforturi în vederea creșterii vizibilității regiunii Mării Negre pe agenda euroatlantică", arată Iohannis.

El afirmă că actualul context internațional relevă agravarea unor amenințări complexe și dinamice la adresa stabilității regiunii extinse a Mării Negre.

„Sub influența evenimentelor politice și militare din ultimii ani, această zonă a devenit un loc de întâlnire a diferitelor sfere de influență, situându-se la intersecția unor granițe geopolitice și geo-economice sensibile. Arealul reprezintă o frontieră maritimă a Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene, dar, în același timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrală și Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia-Turcia-Iran”, spune Iohannis.

Șeful statului indică faptul că este necesară o dezbatere ale cărei rezultate să contribuie la diminuarea caracterului conflictual al regiunii și la o mai bună fructificare a remarcabilului potențial al Mării Negre. El spune că o analiză a contextului de securitate trebuie să ia în calcul o agendă diversificată, în care aspectele economice, culturale, de natură socială sau identitară vin în completarea dimensiunii militare și politice.

„Consider că trebuie acordată o atenție specială caracterului regiunii de spațiu aflat la confluența unor identități variate - un mozaic de state, naționalități și etnii, cu tradiții istorice, valori culturale și religioase proprii", arată Iohannis.

Șeful statului precizează că instabilitatea din zonă este perpetuată de apartenența entităților statale la spații de securitate sau economice diferite.

„Este un tablou complicat, iar stadiile diferite de dezvoltare ale țărilor din zonă s-ar putea reflecta negativ asupra capacității acestora de a coopera", susține el.

Potrivit președintelui Iohannis, conflictele înghețate din Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria și Nagorno-Karabah, situația de pe teritoriul Ucrainei, alături de „potențialul eruptiv al unor clivaje identitare”, precum cele din Transcarpatia sau Caucazul de Nord amenință, în continuare, stabilitatea și securitatea regiunii.

El indică faptul că nu trebuie subapreciată dimensiunea economică.

 

„Regiunea Mării Negre reprezintă poarta de intrare pentru petrolul și gazul transportat dinspre Asia Centrală și Caucaz către Europa. Securitatea infrastructurii energetice din acest sector devine, prin urmare, critică pentru securitatea energetică a Europa”.

 

„Zona Mării Negre este importantă pentru Federația Rusă. În cadrul strategiei de consolidare a statutului de putere politico-militară la nivel regional și internațional, Moscova mizează pe menținerea dominației sale politice, economico-energetice și militare în acest areal”, a conchis șeful statului.