Președintele Klaus Iohannis a primit miercuri delegația Comisiei de la Veneția și au discutat evoluțiile legislative din domeniul justiției generate de adoptarea, de către Guvern, a celor cinci ordonanțe de urgență, dar și despre Codurile penale.

În cadrul discuțiilor, Administrația Prezidențială transmite că președintele și-a exprimat nemulțumirea față de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile Penale. "Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv și creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiție", se arată în comunicatul de presă.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, deși CCR a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a Codurilor Penale, Parlamentul nu și-a învățat lecția și le-a rediscutat în aceeași manieră foarte rapidă, superficială și netransparentă, iar majoritatea PSD "a ignorat din nou, cu bună știință, opoziția parlamentară, instituțiile, asociațiile de magistrați și chiar opinia Comisiei de la Veneția referitoare la aceste modificări".

Referitor la tema ordonanțelor de urgență, a fost evidențiată folosirea în exces a acestui instrument legislativ în domenii foarte sensibile, unde este necesară o dezbatere serioasă, aprofundată și deplin transparentă. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România se află acum în situația în care Guvernul legiferează și Parlamentul doar ia act.

Președintele României a arătat că ordonanțele de urgență au fost prevăzute de Constituție ca instrumente puse la dispoziția Guvernului pentru a-i da posibilitatea să intervină doar în situații extraordinare și cu adevărat urgente în legiferare. În timp, însă, guvernele care s-au succedat au folosit ordonanțele excesiv, fapt care a devenit o problemă serioasă.

Sursa citaă mai precizează că, în ceea ce privește domeniul justiției, ordonanțele de urgență adoptate după modificarea legilor justiției au generat instabilitate în sistemul judiciar, iar măsurile din conținutul acestora nu numai că nu răspund recomandărilor Comisiei de la Veneția din octombrie 2018, dar au creat noi vulnerabilități la adresa independenței sistemului judiciar.

Iohannis a menționat că adoptarea de măsuri cu un impact direct asupra sistemului judiciar, fără consultări publice și fără a ține cont de opinia sistemului judiciar, vulnerabilizează însăși funcționarea acestui domeniu vital pentru democrația românească, subliniind că, având în vedere toate aceste argumente, a decis declanșarea referendumului din 26 mai.