Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri la inaugurarea primului centru mobil de vaccinare din țară, în comuna Afumați din județul Ilfov. El a transmis că nu înseamnă că, dacă a venit primăvara, s-a terminat și pandemia.

UPDATE

Președintele a spus că suntem foarte aproape de capacitatea de 100.000 de persoane vaccinate pe zi și s-a declarat foarte mulțumit de cum a decurs până acum campania de vaccinare.

"Am văzut că și în aceste zile, la televizor, la radio, pe internet, s-a dezbătut foarte mult cum e cu restricțiile, pro/contra restricții, pro/contra vaccinare, și vreau să repet foarte pe scurt câteva date esențiale. Suntem în continuare în plină pandemie. Să nu aibă cineva impresia că, dacă a venit primăvara, s-a terminat pandemia. Din păcate, nu este așa. Măsurile care au fost impuse, așa-numite restricții, nu înlătură pandemia. Aceste restricții doar diminuează impactul, încetinesc răspândirea epidemiei, în așa fel încât eroii noștri din prima linie, personalul medical, să primească o șansă să-i trateze pe cei care, din păcate, fac forme grave", a spus președintele. 

El a mai declarat că există o singură cale de ieșire din pandemie și aceasta este vaccinarea.

"Avem tot mai multe tipuri de vaccin la dispoziție. Și chiar dacă există foarte multe dezbateri și discuții, se vede că Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat toate tipurile de vaccin. Ele pot fi folosite. Sunt verificate, sunt sigure și previn apariția unor forme grave ale bolii. De aceea, mă voi implica și în continuare în campania de vaccinare. Repet: nu restricțiile înlătură și termină pandemia, doar vaccinarea în masă ne permite să ieșim din pandemie! Doar vaccinarea ne permite ca la vară să facem concedii, să plecăm unde dorim, să mergem la concerte, să mergem la teatru și așa mai departe", a mai explicat președintele Iohannis.

+++

Președintele va participa la inaugurarea centrului la ora 12:00, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Președintele Comitetului de coordonare a vaccinării, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că începând de miercuri va demara vaccinarea în centrele mobile.

"De mâine (miercuri - n.r.), începe activitatea de vaccinare prin centrele mobile și, de asemenea, prin sprijinul echipelor mobile, avem 14 județe identificate în care vom demara, pentru moment, această etapă de vaccinare. Sigur că vor intra, rând pe rând, și alte județe și. Avem 7 județe în care vor fi dislocate aceste centre mobile de vaccinare. În celelalte județe, acolo unde există spații adecvate, vom aloca doar echipe mobile, împreună cu tot ce au nevoie, pentru a efectua vaccinarea în spațiile deja amenajate. Pot să vă spun și care sunt aceste județe unde dislocăm centre mobile: Arad, Bacău, Constanța, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Sibiu", a spus Valeriu Gheorghiță.