Nu avem voie să uităm niciodată consecințele criminale ale politicilor șovine și rasiste, transmite președintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Genocidului Romilor.

"Onorăm suferința celor aproape jumătate de milion de copii, femei și bărbați romi, care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au căzut victime genocidului. Nu avem voie să uităm niciodată consecințele criminale ale politicilor șovine și rasiste și trebuie să rămânem permanent conștienți de importanța combaterii rasismului, xenofobiei și antisemitismului", se arată în mesajul șefului statului, care reamintește că România s-a confruntat cu "cele mai crude realități ale urii și intoleranței".

"25.000 de romi, ai căror părinți luptaseră în tranșeele Marelui Război pentru unitatea națională a țării, au fost «evacuați» în Transnistria, fiind catalogați drept «periculoși și indezirabili». Deși mai puțin discutat și documentat, genocidul romilor este, fără îndoială, un episod de un tragism tulburător, nu doar în istoria acestei comunități, dar și în istoria noastră națională", spune Iohannis.

El își reafirmă angajamentul de a contribui la protejarea drepturilor tuturor minorităților etnice: "Reiterez, totodată, convingerea mea fermă că educația despre tragedia Holocaustului este cel mai bun instrument pentru a fundamenta în societatea noastră principii precum acceptarea, egalitatea, toleranța, solidaritatea și grija față de semeni. Apreciez, în acest sens, faptul că, în numeroase ocazii, supraviețuitorii deportărilor au vorbit tinerilor despre suferințele pe care le-au îndurat, înțelegând importanța perpetuării memoriei genocidului romilor. Noile generații trebuie să-și cunoască trecutul, pentru a înțelege valoarea diversității și a solidarități".

Ziua Internațională de Comemorare a Genocidului Romilor este un bun prilej și pentru ca autoritățile publice - afirmă președintele - "să își reafirme angajamentul pentru o societate incluzivă, care să fructifice tezaurul diversității sale culturale și să-și întărească coeziunea internă".