Președintele României spune că situația salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile și criteriile de stabilitate asumate inițial, precum și promisiunile electorale ale coaliției PSD-ALDE.

Într-o întâlnire ce a avut loc marți, la Cotroceni, Președintele Klaus Iohannis le-a transmis premierului Viorica Dăncilă și Liei Olguța Vasilescu, ministrul muncii, că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat.

În condițiile în care s-a intervenit cu excepții punctuale pentru diferite categorii de personal, este anulat inclusiv caracterul unitar al intenției legislative, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Iohannis spune că din suprapunerea Legii privind salarizarea bugetarilor cu modificarea Codului Fiscal, unele salarii chiar au scăzut, iar majorările promise înainte de alegeri au fost, de fapt, anulate „prin artificiul fiscal al mutării contribuțiilor sociale în sarcina angajaților”.

Președintele României a atras atenția că situația salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile și criteriile de stabilitate asumate inițial, precum și promisiunile electorale ale coaliției PSD-ALDE.

Pentru a rezolva unele probleme introduse de modificările menționate, Guvernul a intervenit cu mai multe Ordonanțe de Urgență în ultimele două luni. Președintele Iohannis a evidențiat că trebuie evitat acest carusel al modificărilor salariale și al impredictibilității, „altfel Legea 153 va deveni curând o altă formă fără fond, dată fiind amendarea continuă a acesteia prin ordonanțe care nu doar rezolvă, dar și creează noi probleme”.

Iohannis consideră că nu se mai poate vorbi de predictibilitate în mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atât timp cât apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminări salariale și încurajează solicitări similare și din partea altor categorii de personal, cu prețul unor riscuri privind încadrarea în țintele bugetare asumate de către Guvern.

În replică, premierul Viorica Dăncilă a spus că există resursele financiare necesare aplicării Legii salarizării și a majorărilor salariale asumate până în prezent.

Iohannis a subliniat că, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente și necorelate cu dinamica economică de ansamblu, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare. „Transferul contribuțiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului și reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018”, le-a transmis Iohannis celor două reprezentante ale Guvernului.

Președintele a solicitat Guvernului prudență în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetățenilor. Dăncișă și Vasilescu au transmis că poziția Guvernului este de a menține cadrul salarial instituit prin Legea 153/2017.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea Președintelui Klaus Iohannis de a discuta, la finalul primului trimestru, efectele aplicării legislației privind salarizarea din sistemul bugetar din perspectiva principiilor și angajamentelor în materie de politică salarială asumate anul trecut de coaliția PSD-ALDE.