Președintele Klaus Iohannis a adresat miercuri un mesaj cetățenilor români de etnie maghiară prin care le-a transmis "cele mai calde urări de sănătate și prosperitate"

"Această zi festivă îmi oferă ocazia de a sublinia încă o dată participarea semnificativă a maghiarilor din România la proiectele noastre comune, precum și contribuția lor importantă, alături de celelalte minorități naționale, la dezvoltarea societății românești și la consolidarea parcursului nostru european. Ca în fiecare an, 15 martie este un bun prilej pentru a face cunoscute valorile și tradițiile care au îmbogățit cultura europeană", a transmis Klaus Iohannis.

El a adăugat că "secole de conviețuire ne-au făcut să înțelegem beneficiile coexistenței și ale dialogului intercultural".

"Cele trei decenii scurse de la Revoluția din Decembrie 1989 demonstrează cum prin dialog, cunoaștere și respect reciproc, cetățenii români, indiferent de limba lor maternă, pot să construiască împreună o țară prosperă și demnă.Fie ca sărbătoarea de astăzi să vă dea încredere și noi energii, să vă aducă lumină în suflete, bucurie și speranță în comunitate!", a conchis președintele.

+++

Reamintim că în 2020, președintele Klaus Iohannis a stârnit critici din partea maghiarilor din România, și nu numai, după ce a lansat un atac la adresa PSD, acuzând partidul că vrea "să dea Ardealul ungurilor".

„E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”, a spus Iohannis.

”În timp ce noi - eu, Guvernul, celelalte autorități - ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”, a mai spus Iohannis.

El s-a întrebat ce a promis premierul Viktor Orban în schimbul acestei înțelegeri.

”Asta înseamnă o majoritate toxică ... Se înțelege acum, poate, mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca probleme importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor”, a afirmat Klaus Iohannis.

Reacția lui a venit atunci pentru a critica adoptarea tacită de către deputați a proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.