Securitatea și apărarea sunt componente fundamentale ale viitorului Uniunii Europene, ele dau credibilitate acțiunii noastre externe și sunt o garanție a faptului că ne păstrăm și ne dezvoltăm vocația pentru multilateralism, spune Klaus Iohannis.

Temerile cu privire la securitate reprezintă o preocupare predominantă a cetățenilor europeni, declarat sâmbătă președintele Klaus Iohannis, într-o alocuțiune susținută la a 56-a Conferință pentru Securitate de la Munchen.

Sistemul internațional multilateral se află sub o presiune crescândă, iar adaptarea sa la noile realități este pentru noi probabil cea mai mare provocare, astfel că „securitatea în Europa și apărarea Europei sunt cu siguranță subiecte esențiale și de actualitate”, apreciază Iohannis.

„Punctul de plecare inevitabil al oricărei discuții pe teme de securitate și apărare este complexitatea mediului internațional actual. Ne confruntăm în același timp atât cu amenințări clasice, cât și asimetrice, din diferite direcții strategice. Și acestea nu sunt îngrijorări doar la nivelul politicienilor, al militarilor și al strategilor. Astăzi, temerile cu privire la securitate reprezintă o preocupare predominantă a cetățenilor noștri europeni”, a spus președintele în discursul susținut la Munchen.

Iohannis spune că răspunsul Europei la aceste provocări ar trebui să fie coeziunea, în sensul său cel mai larg. „Întrucât discuțiile cu privire la viitorul Europei sunt prioritare pe agenda europeană în timpul actualei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, deținută de România, este nevoie de o abordare coezivă și incluzivă din partea Statelor Membre și a instituțiilor europene”.

Președintele a explicat că abordarea României se concentrează pe facilitarea consensului, pe eliminarea diviziunilor și pe găsirea unei poziții comune în ceea ce privește modalitățile incluzive de consolidare a Uniunii.

„Securitatea și apărarea nu fac excepție. Dimpotrivă, acestea reprezintă componente fundamentale ale viitorului Uniunii – ele dau credibilitate acțiunii noastre externe și sunt o garanție a faptului că ne păstrăm și ne dezvoltăm vocația noastră pentru multilateralism”, a mai spus Iohannis. 

În ultimii doi sau trei ani, am obținut rezultate semnificative în toate domeniile - capacități de apărare, cooperare în domeniul industriei de apărare, angajamente operaționale, progrese în gestionarea crizelor civile - datorită unei voințe politice puternice, întărite prin contribuții concrete din partea statelor membre ale Uniunii Europene, a continuat președintele.

„Politica de Securitate și Apărare Comună, cu toate dimensiunile sale, se bazează pe credința comună a statelor membre că a ne trimite oamenii în misiuni sub steagul Uniunii Europene este mai eficient și mai credibil decât să acționăm  în cadrul unei coaliții restrânse. Incluziunea, flexibilitatea și echilibrul geografic ar trebui să rămână principiile noastre călăuzitoare. Cooperarea Structurată Permanentă, sau PESCO, este unul dintre răspunsurile la falsa dilemă între eficiență și incluziune și are potențialul de a genera o evoluție semnificativă, dacă ne asigurăm că proiectele de cooperare vor contribui la identificarea unor soluții pentru decalajele existente în asigurarea capabilităților la nivel european”, a spus Iohannis.