Președintele Klaus Iohannis a spus că oportunitatea momentului ales de Comisia Europeană pentru a avertiza Polonia privind statul de drept ridică semne de întrebare, exprimându-și speranța în capacitatea democrației poloneze de a găsi soluții.

”Nu pot să nu remarc recenta adoptare de către Comisia Europeană, pe 1 iunie, a Opiniei privind statul de drept în Polonia. Dincolo de semnele de întrebare asupra oportunității momentului ales de către Comisie, am deplină încredere în capacitatea democrației poloneze de a găsi cele mai bune soluții în conformitate cu cerințele statului de drept, având în vedere tradiția Poloniei de implicare activă în consolidarea, în perioada post-comunistă, a unei reale democrații”, a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis, la conferința ”Romania’s Security Leadership in South East Europe”, organizată la Palatul Cotroceni.

Șeful statului și-a exprimat speranța că instituțiile europene vor sprijini constructiv eforturile Poloniei, pentru că ”actualul context dificil, mai ales în Vecinătatea Estică, dar și în interiorul Uniunii Europene, reclamă concentrarea tuturor demersurilor în direcția asigurării stabilității și securității noastre, în sensul cel mai larg”.

”Contăm, în acest sens, în acest demers, pe contribuția Poloniei, partener strategic al României”, a mai spus Iohannis.

Reacția președintelui României vine după ce miercuri Comisia Europeană a dat Poloniei un avertisment formal privind statul de drept.

Vicepreședintele CE Frans Timmermans a declarat că UE a descoperit nereguli în exercitarea statului de drept din partea guvernului polonez și ia în calcul posibilitatea de a impune sancțiuni în acest sens.

Comisia Europeană a adoptat o notă diplomatică oficială prin care critică guvernul conservator al Poloniei pentru deciziiile legate de limitarea activității Curții Constituționale din țară.

Decizia de miercuri presupune că liderii UE au considerat nesatisfăcătoare negocierile purtate luni la rând cu Varșovia, ceea ce declanșează cea de-a treia etapă a procedurii de investigare din partea UE în privința respectării statului de drept în Polonia, cea a impunerii de sancțiuni.